2007 slecht jaar voor goochelaars

Discussie in 'Algemeen' gestart door ivo, 10 jan 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. arie maat

  arie maat Leek

  Al eeuwenlang komen er in de straat bakkers bij. De reeds zittende bakker kan van alles doen, ophouden met bakken is een van de mogelijkheden. Doorgaan met bakken kan ook. Dat wordt misschien aangepast bakken, maar ala, als het werkt zit hij gebakken. Hij kan met de andere bakker(s) in contact treden, gezamenlijk het publiek bewerken, van hem leren, hem overnemen, gezamenlijk inkopen en zich specialiseren. Kortom, een beetje bakker ziet in de meeste ontwikkelingen wel brood.

  Mijn vrouw komt nu de kamer binnen met een gebakje van Bakker Bart en moet ik er helaas mee stoppen.
  groet, arie
   
 2. Danny Joseph

  Danny Joseph Administrator
  Medewerker

  Lid geworden:
  31 aug 2004
  Berichten:
  4.054
  Leuk Bevonden:
  990
  Gelukkig, er zijn nog meer mensen die het snappen...
   
 3. Rob

  Rob Goochelaar

  Lid geworden:
  29 mei 2006
  Berichten:
  103
  Leuk Bevonden:
  0
  Probleem voor 'ons' is dat degenen die alleen maar willen weten hoe het gaat, dat ook graag willen laten horen als ze iemand zien optreden. De ons zeer bekende 'hecklers'. Hun 'werk' wordt wel vergemakkelijkt nu ze overal op Internet exposure kunnen vinden.

  Ik persoonlijk vind vooral dat de belangstelling in goochelen ook weer niet overdreven moet worden. De meerderheid van alle Nederlanders zal nooit in hun leven een goochelaar tegenkomen, voor hun is het een belevenis als ze er wel eens eentje tegenkomen. Echt niet dat die mensen vantevoren dan naar exposure hebben zitten kijken en dat dan ook nog onthouden hebben.
   
 4. Kiko

  Kiko Goochelaar

  Lid geworden:
  13 dec 2005
  Berichten:
  1.483
  Leuk Bevonden:
  171
  Als je profesioneel bezig bent met goochelen denk ik dat het gewoon je vak (je werk) is om mensen die de trucs weten het idee te geven dat het toch echt anders is dan ze denken (of ze het nou juist hadden of niet). Ze misleiden door je afleiding, timing, presentatie. En dat ook nog op een manier dat het ook nog boeiend is (interessant, vernieuwend, grappig, verwonderend, fasinerend, of iets anders.
  Misschien gaat het juist wel een onderscheid maken tussen een goede goochelaar en iemand die gewoon een trucje kan. Als iemand het geheim kent, zou je kunnen nastreven hem naar huis te laten gaan met twijfel of hij het geheim nou echt wel kent.
  Iemand op dit forum had ooit een voorbeeld van een oma die bij de kleurboek routine riep dat haar kleinzoon die truc zelf ook had. Maar ze ging weg met de opmerking dat haar kleinzoon waarschijnlijk de "kinder"versie van de truc had.
  In dit voorbeeld misschien relatief makkelijk te bewerkstelligen, in andere gevallen zul je er meer moeite voor moeten doen.
   
 5. Kiko

  Kiko Goochelaar

  Lid geworden:
  13 dec 2005
  Berichten:
  1.483
  Leuk Bevonden:
  171
  @roodsnavel :

  Bedankt voor de link! IK kende hem nog niet en vind hem op een OPEN goochelforum.

  Voor dat we naar de kranten en media wijzen is het misschien zinvol om te beseffen dat we zelf (ongewild) ook nog regelmatig meewerken aan exposure.
  Net zoals ook Patrick blijft zeggen: wees voorzichtig met het typen van de goocheltermen.
   
 6. Patrick L'baum

  Patrick L'baum Goochelaar

  Lid geworden:
  20 jun 2003
  Berichten:
  931
  Leuk Bevonden:
  6
  Niet het typen, maar het noemen van de originele naam van een truc ;)

  En ik heb ooit op mijn werk twee mensen zich kapot laten zoeken naar de vanishing cigarette m.b.v. een duimspits. Natuurlijk niks gezegd verder. Ze hebben een maand de tijd gehad maar ze konden het NIET vinden! En het zijn leken op goochelgebied maar wel lui die toch echt wel weten hoe ze moeten zoeken op Google en zo met allerlei parameters. Ik bedoel maar.
   
 7. Marcel Leën

  Lid geworden:
  24 apr 2006
  Berichten:
  301
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik denk dat het wel allemaal mee valt. Als ik zo naar mijn vriendengroep kijk en de mensen waar ik voor goochel, heeft er nog NOOIT iemand mij op aangesproken dat die trucjes op internet staan. Wij als goochelaar kijken zelf op dat soort sites om te kijken of er iemand anders is met een bepaalde act die je zelf ook doet. En dan kijk je wat verder op zo'n site en dan valt het je op dat er veel mensen wat uitleggen of wat op internet zetten over goocheltrucs. Ik denk ook dat sommige zich een beetje te druk maken om niets. Ik geloof nooit dat er op den duur iedereen alle trucjes snappen.

  De meeste mensen die ik spreek hebben het alleen maar over Goochelaars Ontmaskerd enzo. Jongens maak je niet zo druk. Het zal allemaal wel meevallen.
   
 8. Tiel

  Tiel Goochelaar

  Lid geworden:
  5 sep 2003
  Berichten:
  553
  Leuk Bevonden:
  0
  Een leek is niet geïnteresseerd in hoe het werkt. Die gaan niet op youtube zoeken naar uitleg. Nooit. Via google komen die uit bij trucs als 'de vier inbrekers' ofzo en van daaruit kunnen ze OF zich verder ontwikkelen, dan kopen ze wel iets, OF ze houden op.

  Het wordt echt tijd dat goochelaars minder paniekerig gaan doen. Ik ken NIEMAND die ook maar één truc van mij snapt, terwijl er vast een hoop van te vinden zijn op internet.
   
 9. Martijn Beekhuis

  Martijn Beekhuis Goochelaar

  Lid geworden:
  2 feb 2006
  Berichten:
  1
  Leuk Bevonden:
  0
  Lijkt een beetje de penn & teller discussie all over again.
  Volgens mij dwingt dat ons goochelaars op hoger niveau te werken.
  De basis effecten zijn leuk, maar de presentatie die het aaneen reigt maakt het goochelen een kunst .. Toch?

  Groet, Martijn
   
 10. Victor Eilering

  Victor Eilering Goochelaar

  Lid geworden:
  30 nov 1999
  Berichten:
  1.222
  Leuk Bevonden:
  0
  Hey Goochelaars,


  Ik zit nu op school, en heb pauze. Ik wil even vertellen wat er gisterochtend in de klas gebeurde. Een klasgenoot van mij deed de backpalm. Hij had gister de hele avond geoefent. Hij vertelde de rest van mijn klas dat je 'vet veel' trucjes kon vinden op youtube. Hij heeft van een filmpje daar, de backpalm geleerd.

  Vandaag, een uurtje terug, kwam een meid naar mij toe en deed (iets wat leek op) de shapeshifter change. w00t! Ik zo: 'Wat doe je?'. Zij: 'Een goocheltruc, dit heb ik geleerd op joetube hoor!!'...


  Wat zeggen jullie daarvan. 'De jeugd', oftewel mijn generatie is erg slim met zoeken en research. Ik denk dat we ons wel een beetje zorgen kunnen gaan maken over de 'geheimen'. De presentatie leer je niet van een filmpje. Maar toch, denk er eens over na.

  (Ik heb trouwens geen commentaar gegeven. Maar ik ben bang dat morgen er weer wat mensen zijn die 'wat op youtube gevonden' hebben. Typ voor de lol eens magic in en zie het aantal uitlegfilmpjes!)

  Victor
   
 11. Danny Joseph

  Danny Joseph Administrator
  Medewerker

  Lid geworden:
  31 aug 2004
  Berichten:
  4.054
  Leuk Bevonden:
  990
  Victor, goochel jij regelmatig op school? Ik denk dat daar namelijk het antwoord ligt.
  Je klasgenoten vinden wat jij doet leuk (dat mag ik althans aannemen). Blijkbaar willen sommigen zoiets kunnen ofwel omdat het hen een leuke hobby lijkt, of juist om te laten zien dat jij niet zo bijzonder bent.

  M.a.w. het is ofwel een gemeenschappelijke interesse, of ordinaire jaloezie.

  Ik vermoed namelijk dat zouden deze tieners niet of nauwelijks met goochelen in aanraking komen, het ze ook niet zoveel zou schelen, en ze dus niet op zoek zouden gaan naar / gebruik maken van dergelijke filmpjes.
   
 12. Zassie

  Zassie Goochelaar

  Lid geworden:
  30 nov 1999
  Berichten:
  1.663
  Leuk Bevonden:
  197
  Ik geloof niet dat er verwijten worden gemaakt, maar dat het feit dat jij goocheld er indirect wel toe kan hebben geleid dat je klasgenoten op zoek zijn gegaan (interesse, jalouzie, enz.) Hetgeen niet vreemd is, als men iets ziet wat men interessant vind is men geneigd op zoek te gaan naar hoe iets werkt e.d. dit geld voor mensen in alle leeftijds categorieen, maar voor jongeren wellicht net iets meer.

  voorbeeld: Ik was in mijn tijd in het voortgezet onderwijs erg bezig met jongleren, diabolo-en en yo-yo-en. Toen ik een keer mijn spullen naar school meenam omdat ik een aantal tussenuren had, zodat ik kon oefenen had ik veel bekijks, twee dagen later was de halve school (bij wijze van spreken) aan het oefenen met diabolo's en yo-yo's

  Waar ik naartoe wil: prikkel de interesse van mensen en ze gaan vreemde dingen doen. Met de komst en inburgering van het internet is het wel makkelijker geworden om aan informatie te komen.
   
 13. Minze Dijksma

  Minze Dijksma Goochelaar

  Lid geworden:
  12 mrt 2006
  Berichten:
  552
  Leuk Bevonden:
  78
  Als ik het goed begrijp, verkoopt Victor ook goocheltrucjes.
  Dan is het toch geweldig, dat er zo veel interesse op je school is voor goochelen. Maak een mooie flyer en verkopen met die handel. De kinderen krijgen mooie goochelspullen voor de laagste prijs, want jij bent de goedkoopste en jij wordt er ook nog een beetje beter van. Het mes snijdt weer aan twee kanten.
   
 14. Zassie

  Zassie Goochelaar

  Lid geworden:
  30 nov 1999
  Berichten:
  1.663
  Leuk Bevonden:
  197
  Tja ik weet niet wat jij doet, kan je wel vertellen dat ik toen een lekker lopende handel had in goede yo-yo's en diabolo's, in twee weken toch een dikke (toen der tijd) 100 gulden mee verdient.

  Maar yo-yo's of goocheltrucs is natuurlijk wel een verschil... verkoop ze anders kaartspelen, hebben ze erna ook nog wat aan en kunnen ze toch vollop mee oefenen.
   
 15. Danny Joseph

  Danny Joseph Administrator
  Medewerker

  Lid geworden:
  31 aug 2004
  Berichten:
  4.054
  Leuk Bevonden:
  990
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina