Cold reading vs Char

Discussie in 'Algemeen' gestart door Bart vd Belt, 23 jan 2009.

 1. Bart vd Belt

  Bart vd Belt Goochelaar

  Lid geworden:
  16 jun 2003
  Berichten:
  2.128
  Leuk Bevonden:
  1
 2. Laszlo Bussink

  Laszlo Bussink Goochelaar

  Lid geworden:
  30 nov 1999
  Berichten:
  462
  Leuk Bevonden:
  0
  Gatver ben helemaal klaar met die char. Ik merk al gelijk waar ze mee bezig is, iets waar alle goochelaars ook een handje van hebben: erover heen lullen. Kan gewoon niet tegen het feit dat ze claimt dat het een paranormale gave is. Slim gedaan, maar ik word er een soort van neidig van:p Lekker gezegd aan het einde; keep earning money. Maarja dat doen wij natuurlijk ook als goochelaars, alleen zij verdient denk ik 5 keer zoveel alleen om het feit dat ze zegt dat ze paranormaal is:p
  Ben je trouwens echt christelijk?
   
 3. EVI

  EVI Illusion Entertainment Designer

  Lid geworden:
  21 mrt 2005
  Berichten:
  543
  Leuk Bevonden:
  70
  Bij de eerste uitzending van De Nieuwe Uri Geller had ik een vriend van mij mee, die Jehova's Getuige was. Ik heb graag vrienden om me heen die anders zijn dan ikzelf. Hij is ervan overtuigd dat er veel meer is dan wij nu kunnen zien. Hij zegt altijd dat je gewoon eens om je heen moet kijken en dan kun je je toch niet voorstellen dat dit allemaal puur met toeval zo is ontstaan. Daar moet meer achter zitten. Maar al onderweg naar de studio hadden we een hele discussie over lepels buigen en Char. In mijn naiviteit heb ik hem heel simpel en direct uitgelegd hoe die mentale truucjes en het coldreaden werken. Ook in de studio heb ik hem gelijk uitgelegd hoe die acts werkten die er die avond werden vertoond. Tot in detail. Alles waarvan hij dacht dat het echte magie is heb ik weerlegd. Met als gevolg dat ik later naar huis reed met naast mij een compleet gedessillusioneerde vriend. Ik had zijn hele denkwereld verpletterd. En nu is hij zo ongeveer geen Getuige meer.
  Ik heb er een hele harde wijze les van geleerd. Laat iedereen in hun waarde. Als mensen willen geloven, dan geloven ze maar. Dat is hun keuze. En het is niet aan jou om mensen van jouw gelijk te overtuigen. Als mensen willen geloven in Char, dan is dat prima. Het is net als met de goochelwinkels. Iedereen kan daar naar binnen lopen. Iedereen kan tegen betalen alle geheimen leren van de 'magische' wereld. Maar bijna niemand doet dat. Mensen willen niet weten hoe alle goocheltruc's en illusies werken. Dat past niet in hun wereldje, in hun beleving van de wereld.
  Char voorziet in een behoefte. Er is vraag naar mensen die anderen onder andere voorzien van geruststellende informatie over dierbaren. Diegenen die daar veel geld voor vragen en goedgelovigen oplichten, die moet je aanpakken. Die moeten gestopt worden. Char zit niet in die categorie. Als je wilt dat mensen als Char worden gestopt moet je de behoefte bij de mensen weghalen. Dan is het zinvoller om bijvoorbeeld een boek te schrijven over hoe zo iemand te werk gaat. Maar die boeken zijn er al genoeg. De mensen willen die niet lezen. Die hebben behoefte om te geloven. Jij gelooft in God, anderen in mentalisten...
  Wat jij nu doet is jouw mening en geloof opdringen aan anderen. En dat werkt niet. Dat moet je ook niet op deze manier doen.
  Dat is mijn mening hierover.
  Ik wil ook nog graag iets zeggen over je filmpje. Ik vind het respectloos om iemand, zelfs al is het Char, op deze manier belachelijk te maken. Ik zou eens zo'n filmpje over jou moeten maken. Dat zou je niet kunnen waarderen. En wat u niet wilt dat u geschied... Ik had van jou niet zo'n filmpje verwacht Robarto. Mensen van jouw gelijk overtuigen was niet genoeg, je moest het ook nog eens kracht bijzetten door een stom typetje te spelen. Jammer.
  EVI
   
 4. Rob W

  Rob W Goochelaar

  Lid geworden:
  29 mrt 2006
  Berichten:
  571
  Leuk Bevonden:
  202
  Bart volgens mij heb je een gave:p
   
 5. Gili

  Gili Goochelaar

  Lid geworden:
  9 jan 2004
  Berichten:
  68
  Leuk Bevonden:
  8
  "mensen laten geloven" is inderdaad wat we als mentalisten proberen te doen.
  een disclaimer hoeft daarbij niet "het is slechts een truukje" te zijn.
  Goed mentalisme is meer dan dat, laat ons dàt een beetje vaag houden...

  Maar iemand die beweert contact te hebben met de gene zijde, en daarbij emotioneel kwetsbare mensen in het diepst van hun ziel treft onder het mom van "only trying to help" en er zich ook nog mee verrijkt, gaat gewoonweg een stap te ver.
  Zij trekken de aandacht naar zich toe, als ze dan bagger over hun kop krijgen, is dat voor mij prima. Deze Char-latans hebben er namelijk zelf om gevraagd.

  Als het hier plots over 'respect' gaat, laat ons dan misschien stellen dat zij met evenveel respect behandeld wordt als zij haar slachtoffers behandeld.

  of om Luke Jermay te citeren : "dat ze vandaag liever dan morgen allemaal doodvallen en dan ergens volgende week contact nemen met mij. Dàn zal ik ze geloven"

  Sorry Char, geen medelijden.
   
 6. Tommy Blooper

  Tommy Blooper Goochelaar

  Lid geworden:
  25 nov 2003
  Berichten:
  669
  Leuk Bevonden:
  88
  Ik ben er van overtuigd dat er een aantal mediums zijn die gewoon wel een gave hebben en niet perse gebruik maken van coldreading. Natuurlijk heb je er ook altijd CHARletans tussen zitten die de kluit belazeren.

  Maar dat is met alles, mensen in pak en een dure auto die beweren toch echt voor jou de beste keuze maken en het je zo goedkoop mogelijk en makkelijk willen maken.

  Goochelaars die beweren dat het pakje toch echt een heel normaal pakje is. Mentalisten die echt geen gebruik maken van een trucje. Restauranteigenaren die beweren dat er in de groentesoep echt geen ballen hebben gezeten. En ga zo maar door.

  Wat niet wil zeggen dat je geen eerlijke mediums hebt, eerlijke predikanten, eerlijke goochelaars ( impromptu ), mentalisten, restauranteigenaren enz.

  Wat ik zie, zie ik...maar zal niet door iedereen gezien worden. Maar is wat ik zie dan niet echt?
   
 7. Mario Tamboer

  Mario Tamboer Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  257
  Leuk Bevonden:
  43
  Waarom zouden mensen de illusie afnemen dat figuren als Char echt zijn?

  Wel, hierom:
  http://www.whatstheharm.net/psychics.html

  Het is ongeveer hetzelfde als iemand de illusie afnemen dat hij z'n portemonnee gewoon is verloren, terwijl hij in werkelijkheid gerold is. En je kunt de dader nog aanwijzen ook en vertellen hoe hij de portemonnee ongemerkt gejat heeft.
   
 8. stan pluymen

  stan pluymen Goochelaar

  Lid geworden:
  30 nov 1999
  Berichten:
  6
  Leuk Bevonden:
  0
  Los van de eerder gegeven reacties...

  Rechtvaardigheid uit zijn verband getrokken?

  Iemand als Char vervuld op haar manier een therapeutische rol, aan mensen die dit luisterend oor, of deze bevestiging nodig hebben. Als er iets is dat mensen vaak niet goed kunnen afsluiten, is het rouwverwerking. Bepaalde mensen hebben het nodig te geloven, het is hun eigen keuze, en het mooie..., het geeft vaak ook alleen een positief effect. Bepaalde mensen passeren de waarheid voorbij wetenschap...., maar is het nodig deze mensen te wijzen, op het passeren van een streep, zonder negatief, dan wel voor hun positieve werking... Een Medium is als een bijbel voor de kerk, het voetsteuntje, houvast en hoop te creeren..., nogmaals sommige mensen hebben het nodig in een wonderelijke wereld te leven. Ook de bijbel stemt niet overeen met de wetenschap, maar vanuit een morele waarde, hebben we respect voor de wel-gelovige, waarom datzelfde principe niet toepassen, op spirituele hulpverleners?

  Er wordt gesuggureerd dat Char de boel bedriegt, vele verwijten..., maar ik zou graag het slachtoffer willen zien, de persoon met schade..., of ligt die schade aleen bij de gelijke, die op de hoogte zijn van Char's technieken, en een schijnbare oneerlijkheid niet kunnen aanvaren. Ego... kennis, het veroorzaakt vaak meer schade, dan de mens..., de mens die haar energie kan putten uit een bron van wonderlijke fantasie, en hoop.

  Ja, ik stem toe dat Char coldreading gebruikt, maar kijk niet naar de techniek zelf..., het resultaat is het enige dat zijn vrucht afdraagt aan onze wereld, de client wordt geholpen..., op de hoogte zijn van haar technieken, is voor de skeptische buitenstaander maar een idee..., de behoefte haar werkwijze te rechtvaardigen, door het af te doen als "de bedrogen waarheid", veroorzaakt uiteindelijk alleen schade aan de enige positieve uitwerking dat het heeft aan de mensen die er bij gebaat zijn. Rechtvaardigheid uit zijn verband getrokken? Bij het ontkrachten van de bijbel, doe je mensen alleen pijn.

  Rechtvaardigheid uit zijn verband getrokken?
   
 9. Gili

  Gili Goochelaar

  Lid geworden:
  9 jan 2004
  Berichten:
  68
  Leuk Bevonden:
  8
  Jim Jones had ook een rechtstreeks contact met een hogere entiteit,
  begon ook heel onschuldig,
  remember Jonestown ? ?

  Leugens als deze kunnen wél gevaarlijk zijn.
   

Deel Deze Pagina