[Discussie] Serieus in het goochelen betekent lid zijn?

Discussie in 'Algemeen' gestart door Raenius, 5 mrt 2004.

 1. Raenius

  Raenius Goochelaar

  Lid geworden:
  21 jul 2003
  Berichten:
  2.372
  Leuk Bevonden:
  1
  Hoi mensen,

  Het is was twee discussies starten op 1 dag, deze is naar aanleiding van het topic Jan Monnieken dan waarin door een aantal 'eigenlijk' gezegd werd dat wanneer je geen lid bent van de NMU of een andere goochelclub ofdat wanneer je de Informagie niet ontvangt je niet echt serieus bent wat betreft goochelen...

  Wat vinden jullie?

  Ik persoonlijk ben het er niet mee eens, ik ben voor mezelf vrij serieus bezig met goochelen alhoewel ik het niet professioneel doe (voor geld dus). Ik bepaal zelf wel ofdat ik lid wil worden van iets of dat ik wel of niet bepaalde bladen wil ontvangen. Dit doet niets af aan mijn kwaliteiten als goochelaar of mijn serieus zijn wat goochelen betreft.

  Voor mij zijn de Die Hard meetingen genoeg, af en toe wat andere ontmoetingsdagen, dit en andere forums, mailcontact met mensen en verschillende websites over magie en aanverwante onderwerpen...

  Ik ben benieuwd naar de reacties...

  - Patrick
   
 2. Gerben

  Gerben Goochelaar

  Lid geworden:
  18 jun 2003
  Berichten:
  949
  Leuk Bevonden:
  1
  Ik denk dat je heel serieus bezig kan zijn met goochelen zonder lid te zijn van de NMU. Daar heb je die hele NMU niet voor nodig.

  Maar de NMU doet wel een hoop voor goochelen. Denk aan Land van Ooit-dag, congres, Op Stap weekend, FISM. Dus door lid te worden van de NMU komt er meer steun voor zulke activiteiten (die niet alleen voor NMU-leden zijn trouwens), en daar profiteer je zelf weer van. Eventueel kan er nog meer georganiseerd worden.

  Je kan overigens alleen lid worden van de NMU als je lid bent van een goochelvereniging. Toch? Ik herinner me zoiets van toen ik een brief schreef om lid te worden (zat toen nog niet bij de NBG). Maar je kan wel weer donateur-lid worden.
   
 3. CAJARI

  CAJARI Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jun 2003
  Berichten:
  1.635
  Leuk Bevonden:
  71
  Natuurlijk kan iemand goed met goochelen bezig zijn, zonder lid te zijn van de NMU, natuurlijk maak je zelf wel uit of je lid wilt zijn van die genoemde NMU. Echter als je alles in ogenschouw neemt wat de NMU in de loop der tijden voor het goochelen in het algemeen gedaan heeft, dan vind ik minimaal een abonnement op Informagie voor 24.25 euro alleszins gerechtvaardigd. Donateur ( met dezelfde rechten als een lid van de NMU) wordt men voor 33.25 euro. Voor e.e.a. behoeft men geen lid te zijn van de NMU.Voor inlichtingen Joop Schobben, penningmeester NMU tel: 010-476161
   
 4. Jean-Paul

  Jean-Paul Goochelaar

  Lid geworden:
  23 jun 2003
  Berichten:
  3.441
  Leuk Bevonden:
  1.362
  Er zijn goochelclubs waar de drempel erg laag ligt betreft aanmelding.
  Zo ook bij de Magische Kring Haaglanden waar ondergetekende lid van is.
  Deze club heeft zowel amateurs als professionals als leden.
  En iedereen die lid wilt worden kan zich aanmelden.
  Bij ons word er niet een proeve van bekwaamheid afgelegd.
  Uiteraard moet je wel een keer goochelen voor de club om te laten zien wat je skills zijn, maar dat is meer een soort van welkomstgoochelen.
  Oftewel een soort van ontgroening.
  Na dit alles gedaan te hebben ben je lid van een club waarbij gezelligheid en goochelen hoog in het vaandel staan.

  Misschien overbodige info maar de MKH is lid van de NMU.
  Mocht je meer willen weten stuur me gerust een mailtje en dan zorg ik dat het bij de secretaris komt.

  Met magische groet,
  Jp
   
 5. Tiel

  Tiel Goochelaar

  Lid geworden:
  5 sep 2003
  Berichten:
  553
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik ben best serieus in wat ik doe, al zeg ik het zelf. En ik heb nog NOOIT persoonlijk contact gehad met een goochelaar. Als ik advies wil ergens, kan ik die vragen kwijt op internet en vaak zijn er kundige mensen die antwoord willen geven op mijn vragen. Ik denk dat er heel wat goede goochelaars die geen lid zijn bij een club. En een hele hoop mensen die maar wat aanklooien die wel lid zijn. Think about it.
   
 6. Hilbert Geerling

  Hilbert Geerling Goochelaar

  Lid geworden:
  21 nov 2003
  Berichten:
  69
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik at vroeger mijn patat altijd zonder mayonaise.
  Ik bepaal zelf wel wat ik bij mijn patat eet!
  Toen ik eindelijk eens op aanraden van iemand anders mayonaise bij mijn patat nam, ging er een wereld voor me open.

  Ik was vroeger geen lid van de NMU......
  Inderdaad. Toen ik eindelijk op aanraden van iemand anders lid werd, ging er een wereld voor me open.

  Daar kom je pas achter als je het zelf ervaart.
  Tot die tijd denk je uiteraard dat patat zonder mayonaise prima smaakt. En dat is ook zo!
  Alleen is er méér, kán er meer.

  Ik zou zo zeggen dat de NMU veel te bieden heeft. Vooral in het contact met andere goochelaars. (studiedagen, congressen etc).
  En dat is wat ik het leukste vind. Ik geef toe dat dat persoonlijk is en in die zin moet iedereen het natuurlijk zelf weten.

  Maar voor mij is direct contact met een andere goochelaar 10 keer waardevoller dan een tip die ik via internet krijg.
  Wat dacht je van elkaars act bekijken en becommentarieren? Man, wat je dáár allemaal van kan leren!

  Over serieus bezig zijn met je vak:
  Volgens mij geldt in ieder beroep (als je er serieus mee bezig bent) dat je je vakliteratuur leest, je vakgenoten opzoekt en met ze discussieert met als doel jezelf te verbeteren.

  Wel eens een topsporter gezien zonder trainer??

  (wel een leuke discussie dit..)
   
 7. Hilbert Geerling

  Hilbert Geerling Goochelaar

  Lid geworden:
  21 nov 2003
  Berichten:
  69
  Leuk Bevonden:
  0
  PS:
  Inderdaad lopen er ook mensen die maar wat aanklooien op een club rond.
  Maar dat moeten zij toch lekker zelf weten?

  De vraag is of de NMU meerwaarde heeft.

  Ik denk van wel.
   
 8. Tiel

  Tiel Goochelaar

  Lid geworden:
  5 sep 2003
  Berichten:
  553
  Leuk Bevonden:
  0
  Nee de vraag was of je, als serieus goochelaar, per se lid moest zijn. Ik geloof zeer sterk dat het geen must is. Sterker nog, ik denk dat teveel contact met andere goochelaars je een kopie maakt van de goede acts die je ziet omdat je minder bezig bent met je eigen stijl ontdekken. Maar dat is weer een hele andere discussie.
  Misschien dat ik op een dag wel lid word van zo'n vereniging. Tot die tijd doe ik het met de boeken die ik heb en de tips die ik van anderen krijg. (Als ik een filmpje opneem van een sleight waar ik onzeker over ben, krijg ik daar denk ik betere tips over dan als ik het iemand voordoe. dit omdat mensen filmpjes opnieuw kunnen kijken, in slowmotion, etc.)
   
 9. Imperistan

  Imperistan Leek

  Lid geworden:
  17 jun 2003
  Berichten:
  711
  Leuk Bevonden:
  0
  Daar heb je gelijk in, bekijken in slowmotion en zo. Maar in het echt kan diegene tegen je zeggen bijv: als je je pink nou iets zo houdt... en dan kan hij je pink gelijk in de goede richting zetten (dit gaat dus niet over een bepaalde move, gewoon een voorbeeld), dat kan over internet niet. Hij kan het wel typen maar het is nooit zo duidelijk als in het echt. En als hij wat wil laten zien moet hij eerst zelf een filmpje maken en dat is ook niet echt handig. Begrijp me niet verkeerd, ik heb nix tegen goochelen op internet en ik ben zelf ook niet lid van een club of NMU, maar ben het wel van plan. Ik ben ook niet van mening dat je als serieuze goochelaar persé lid moet zijn, maar het geeft zeker wel een bepaalde meerwaarde. Al weet ik nu nog niet precies wat, omdat ik niet lid ben van een club. Ik ga het in ieder geval wel proberen, gewoon eens om te kijken wat het is. Alleen al een reden om lid te worden van een club lijkt me om te kijken naar een vakbroeder die dezelfde moves als jij doet, en dan vergelijken, samen kijken hoe het beter kan, en dan weer oefenen. Dit heb ik zelf ervaren in Het land van Ooit, toen ik verschillende mensen van dit forum in levende lijve tegenkwam. Dat is ook weer een voordeel van de NMU. Je komt tijdens hun activiteiten mensen tegen die je bij je gewone goochelclub niet tegen zou komen. Al met al kom ik tot de volgende conclusie:
  Het is een goede idee om lid te zijn van de NMU/een goochelclub, maar het is zeker niet noodzakelijk.

  Groeten, Imperistan.
   
 10. Tiel

  Tiel Goochelaar

  Lid geworden:
  5 sep 2003
  Berichten:
  553
  Leuk Bevonden:
  0
  De daadwerkelijke ontmoetingen zijn inderdaad wel een reden om te kunnen gaan. Maar in het land van ooit kun je dus schijnbaar ook komen zonder lid te zijn van de NMU. Bovendien lijkt de gedwongen sfeer me niet erg fijn. Vaak MOET je op een bijeenkomst van zo'n club iets nieuws vertonen. Het lijkt mij veel leuker om met een stel andere goochelaars rond een tafel te zitten en te zeggen: "Ik speel al een tijdje met dit idee". Vervolgens doe je een effect of begin van een effect en dan kun je met z'n allen puzzelen om het beter te maken. Dat lijkt me echt heel leuk, maar ik geloof niet dat dat bij zo'n vereniging gebeurd of wel?
   
 11. CAJARI

  CAJARI Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jun 2003
  Berichten:
  1.635
  Leuk Bevonden:
  71
  Bij sommige wel, bij sommige niet. Misschien een idee voor een nieuwe discussie?
   
 12. Rich Magic

  Rich Magic Goochelaar

  Lid geworden:
  22 aug 2003
  Berichten:
  151
  Leuk Bevonden:
  12
  Hey allemaal,

  Ik ben nog niet heel erg lang lid van een gonga, ongeveer 15 maanden geleden kwam ik er voor het eerst, toen de proefperiode en nu ben ik ongeveer 8 maanden lid!! Als ik zie hoeveel ik in die tijd vooruit ben gegaan is niet te omschrijven. Ik zelf vind dat er helemaal geen gedwongen sfeer heerst op zo een clubavond. Als je iets wilt laten zien, dan laat je iets zien,.... Maar als je iets laat zien, krijg je soms zo een goede feedback, dat je er weer talloze ideeen mee op doet en je effect sterker kunt maken, je presentatie kunt aanpassen enz.... En niet te vergeten het contact met mede goochelaars.

  Magische groeten,

  Richard
   
 13. KJK

  KJK Goochelaar

  Lid geworden:
  23 jun 2003
  Berichten:
  456
  Leuk Bevonden:
  0
  Het zal vast goed zijn voor een goochelaar om lid te zijn van de NMU maar mischien moet de NMU het zichzelf ook aanrekenen als er steeds meer "serieuse" goochelaars zijn die zich hier niet bij aansluiten.
   
 14. Simon Bakker

  Simon Bakker Goochelaar

  Lid geworden:
  21 jun 2003
  Berichten:
  615
  Leuk Bevonden:
  27
  Ik ben het helemaal met Hilbert eens.
  Toen ik begon met goochelen, wilde ik het ook alleen maar zelf doen ik ging hooguit eens naar Monnikendam.
  Toen ik bij de mkcn ging, ging er echter een hele wereld voor me open! Congressen, workshops, het contact met andere goochelaars, ik ging met sprongen vooruit.

  Ik ben het absoluut niet met Tiel eens wat betreft zijn stelling dat het beter is iemand aan de hand van een filmpje op internet te beoordelen. Persoonlijk advies van deskundigen is een must voor goochelaars. Ook laat je waarschijnlijk een filmpje zien waarop je een sleight/move, etrc. perfect uitvoerd (logisch), waar het omgaat is dat je het elke keer goed doet, zodat mensen je je elke keer weer kunnnen corrigeren, totdat je het 'flawless' beheerst. Een filmpje is niets meer dan een momentopname, dat naar mijn mening heel vaak een vertekend beeld geeft. Ook de gedwongen sfeer bij goochelclubs lijkt me een beetje overdreven. Bij ons is het in ieder geval niet zo.

  Simon
   
 15. Tiel

  Tiel Goochelaar

  Lid geworden:
  5 sep 2003
  Berichten:
  553
  Leuk Bevonden:
  0
  ik zeg niet dat het beter is, maar wel dat het een hele goede vervanging is. En dat de move perfect is op video is niet erg. Als uit het filmpje blijkt dat je het goed doet, ben je dus in staat de sleight goed uit te voeren en van daaruit kun je dus werken om de sleight 100% meester te worden. En op het eind komt het toch aan op oefenen, niet op luisteren naar mensen. Je moet het zelf doen.

  Persoonlijk ben ik geen lid van een club en ben ik ook nooit wezen kijken, simpelweg omdat ik geen tijd heb. Ik basketbal 3 keer per week, en ga 2 keer per week darten. Ik heb op een internetsite gekeken en in Eindhoven, hier in de buurt, zit wel een vereniging maar die mensen zijn allemaal 3 keer zo oud als ik. Met alle respect, maar dat lijkt me niet echt gezellig.
   
 16. CAJARI

  CAJARI Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jun 2003
  Berichten:
  1.635
  Leuk Bevonden:
  71
 17. Imperistan

  Imperistan Leek

  Lid geworden:
  17 jun 2003
  Berichten:
  711
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik schijn wel te jong te zijn voor de MKT (Magische Kring Twente). Ik ben 16
   
 18. KJK

  KJK Goochelaar

  Lid geworden:
  23 jun 2003
  Berichten:
  456
  Leuk Bevonden:
  0
  Om een voorbeeld te noemen zie ik ze niet op goochelaars.com of ze zijn niet duidelijk aanwezig. En dit is toch wel een medium voor de beginnende goochelaar. Zelf heb ik een keer via de telefoon gesproken met iemand van de NMU een erg vriendelijk en leuk gesprek, maar ik kreeg toch een beetje het idee dat ik beter nog maar even kon wachten tot ik wat verder was gezien de antwoorden en opmerkingen. en dan vind ik de Die Hard meetings een goede oplossing om toch dat persoonlijke contact te hebben waar je zeker beter van wordt. En nu heb ik dus minder reden om als nog naar een club te gaan en lid te worden van de NMU.
   

Deel Deze Pagina