Maslow's four stage of learning in het goochelen

Discussie in 'Algemeen' gestart door Rico Weeland, 4 sep 2016.

 1. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Met de opkomst van Youtube zijn er veel meer leer bronnen dan dat er ooit waren. We hebben boeken, Dvd's maar nu dus ook Youtube. Youtube is niet altijd negatief, het kan een goede start zijn voor de beginnende goochelaar maar soms komen er ook nog steeds interessante ideeën uit voort voor de gevorderde goochelaar.
  Toch is er met Youtube een groot nadeel en dit is dat wat er wordt geleerd niet altijd goed is, je weet niet wie het leert en hoelang deze persoon deze techniek al kent en zelfs niet of deze persoon de techniek op de juiste manier beheerst. Als je een beginnend goochelaar bent kan het erg lastig zijn om dit te spotten en kan je de techniek op een verkeerde manier leren(zonder te weten dat je deze techniek verkeerd hebt geleerd en verkeerd uitvoert).

  Als je een techniek verkeerd uitvoert zonder dit te weten zit je in de eerste stage (Onbewust Onbekwaam)
  Als je in deze stage zit ben je er niet van bewust dat je de techniek niet goed uitvoert (Onbekwaam bent)

  Er komt op één moment een punt waar een goochelaar die deze techniek wel goed heeft geleerd jou zal vertellen dat je techniek verkeerd uitvoert, dit kan een pijnlijke ervaring zijn als je er van overtuigt was dat je de techniek goed deed. Toch kan je door middel van dit model de techniek zo krijgen zodat het uiteindelijk bij de laatste stage komt (Onbewust Bekwaam) in deze stage is de techniek automatisch geworden en hoef je er niet meer over na te denken.

  Om bij deze stage te komen zijn er een paar dingen nodig: Je moet eerste bewust gemaakt worden van je onbekwaamheid(Stage 2) waardoor je uiteindelijk met een plan kan gaan werken naar bewuste bekwaamheid.
  Zodra je in bewuste bekwaamheid zit (Stage 3) moet je nog nadenken over hoe je de techniek uitvoert en of je dezen op de goede manier uitvoert, maar ben je op weg naar automatisering.
  Uiteindelijk kan je techniek op zoon manier uitvoeren dat je in stage 4 terecht komt waar je niet meer hoeft na te denken over de uitvoering van de techniek, in deze stage komen zal met sommige technieken makelijker zijn dan met andere technieken, zo zal een double undercut makelijker zijn om te automatiseren dan een Double deal. Toch is onbewust onbekwaam de perfecte stage voor elke techniek omdat je vanaf deze stage kan gaan focusen op presentatie en op improvisatie tijdens de performance omdat de technieken automatisch gaan.
  Dit model kan een erg positieve en motiverende manier zijn om technieken te gaan leren en laat zien hoe technieken (Niet alleen goochelen) worden aan geleerd aan de mens.

  Side note: niet iedereen hoeft te beginnen in stage 1, je kan ook beginnen in stage 2 waar je weet dat je het niet kan maar moet leren tot het wel kunnen, of in stage 3 waar je een gelijke techniek al kent maar je alleen de variatie van de techniek moet leren.

  [​IMG]
  Maslows onbewust/onbekwaam model
   
  Jan Kosters vindt dit leuk.
 2. Wim Eertink

  Lid geworden:
  16 mrt 2006
  Berichten:
  22
  Leuk Bevonden:
  25
  Rico,
  Je probeert een goed verhaal neer te zetten. Maar in onze taal heeft het woord 'stage' een heel andere betekenis en die is hier niet van toepassing. Kijk maar eens in Van Dale.
  Verder mis ik in jouw verhaal een heel belangrijk woord: spiergeheugen. Vraag maar eens aan een muzikant (bijvoorbeeld een gitarist) wat spiergeheugen is.
  Noot: Er is ook een aanmerkelijk verschil tussen automatisering en automatisme.
   
  joethemagician en Rico Weeland vinden dit leuk.
 3. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Hoi Rico. Een indrukwekkend verhaal, maar ik werk liever op de ouderwetse manier. Leer hoe het werkt, leer hoe het te doen en leer hoe het te presenteren. Vertoon je trick pas als je hem zo goed geoefend hebt dat je er niet bij na hoeft te denken en je handen het vanzelf doen, spiergeheugen zoals Wim Eeertink al zei, zodat je je kan concentreren op de presentatie en je publiek. Schema's en plannen zijn heel mooi maar de beste manier in mijn ogen is A: oefenen. B: oefenen en C: oefenen.
   
  tom-krooshof vindt dit leuk.
 4. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  Ben ik het ook mee eens. je kunt een schema gaan bijhouden van dit en dat, maar dat vindt ik het al gouw op werken lijken. Ik vindt het veel leuker om te spelen. gewoon lekker doen! dus ja oefenen, oefenen en oefenen. en je ziet wel of het aanslaat of niet.
   
 5. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Heren dit schema geeft niet aan hoe je moet leren, maar hoe het hele process van leren werkt.
  Dit is geen schema die helpt bij het leren maar nog maals hoe leren werkt.
  In andere worden dit schema pas je altijd toe als je oefend! Aangezien je eerst moet oefenen door te kijken en alles door te krijgen stage 2, vervolgens kan je de move maar moet je blijven focusen stage 3, en daarna kan je de move doen zonder er op te focusen stage 4. Zodra je in stage 4 zit kan je het doen zonder er echt heel erg op te letten zodat je op je presentatie kan gaan focusen (Waneer je de routine beheerst).
  Het is dus geen tactiek van leren maar gewoon beschreven hoe leren werkt.
   
 6. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  Ja dat klopt. Ik heb zoiets wel eens voorbij zien komen op school. Maar ze kunnen het soms wel ingewikkelder opschijven dan het daadwerkelijk is.
   
  joethemagician vindt dit leuk.
 7. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Rico, ik begrijp nu wat je bedoelt en het is min of meer hetzelfde als ik al zei maar dan uitgetekend i vier stages. Ik dacht dat het een soort leerprogramma was en dit is inderdaad de manier waarop mensen dingen leren. Schrijven, bijvoorbeeld. Je denkt er niet bij na. Bij goochelen begin je pas als je in stage 4 bent, techniek alleen is niets waard zonder presentatie en persoonlijkheid. En talent. Presentatie kan je leren maar talent en persoonlijkheid is bij iedereen anders.
   
 8. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Maar, wat is talent ?
  Persoonlijk geloof ik niet in talent, Talent is overrated.

  Talent zou het natuurlijk vermogen zijn om iets goed te kunnen.
  Echter geloof ik niet dat iemand geboren word en dan bepaald zou zijn dat die persoon goed is in goochelen.
  Het is echter wel realiteit dat mensen hun hersenen niet allemaal het zelfde zijn als ze geboren worden en dat de meeste dingen een combinatie zijn tussen biologische en siutationele procesen (Dingen zijn je aangeleerd maar sommigen vaardig heden kan je makelijker door de genen die je erft)

  Echter geloof ik niet in het geval van Motor geheugen, dat er talent bestaat en geloof ik er in dat dat gebied nurture is (aangeleerd door middel van doen en niet er mee geboren worden).

  Echter heb je bij persoonlijkheid wel gelijk, persoonlijkheid word deels bepaald bij de geborte en de genen die je overneemt, toch zijn er ook versterkingen van de persoonlijkheid en delen van de persoonlijkheid die door socialisatie worden aangeleerd.

  Dit lijkt mij een leuke discussie om te houden
   
 9. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Motor geheugen, nurture? Talent bestaat niet? Sorry Rico je epistel hangt aan elkaar als los zand, zit vol met taal- en spelfouten en ik heb de indruk dat je engelse woorden probeert te gebruiken terwijl je die taal niet machtig bent. Ik wil niet rot doen maar hier verspil ik mijn tijd niet aan.
   
 10. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Jeroen, Motor geheugen is een psychologisch geaccepteerde term voor wat goochelaars `Spier geheugen noemen.
  Nurture is een maatschappelijk geaccepteerde term die gebruikt word op zoon beetje elke HBO niveau studie die maar een beetje met leren te maken heeft.
  Sorry hoor Jeroen het spijt mij zeer maar dit zijn gewoon normaal geaccepteerde termen, en wat is het nu weer voor een uitspraak dat ik de Engelse taal niet goed zou beheersen omdat dit deze GEACCEPTEERDE NORMEN gebruik?
  Het spijt mij zeer maar ik heb het gevoel dat u niet voor reden vatbaar bent op het moment dat mensen niet op de zelfde denk lengte als u zitten, ik ga mij ook niet meer veder uitspreken en mijn moeite hier aan verspillen.
   
 11. Wim Eertink

  Lid geworden:
  16 mrt 2006
  Berichten:
  22
  Leuk Bevonden:
  25
  Beste Rico,
  Jeroen heeft volkomen gelijk! In een eerdere post had ik je al voorzichtig gewaarschuwd. In je eerste zin ga je nu al weer mis: je hebt het over motor geheugen. Deze uitdrukking bestaat in de psychologie niet, want daar wordt gesproken over motorisch geheugen (bijv. bij fietsen, schaatsen en zwemmen hoef je niet meer na te denken). Het wordt ook wel procedureel geheugen genoemd.
  In je tweede zin heb je het over HBO-niveau, maar je beseft kennelijk niet dat de meeste lezers van goochelaars.com dit niveau (nog) niet hebben. Je gebruikt het woord zoon, terwijl je zo'n (afkorting van zo een) bedoelt. Je schrijft over tactiek van leren, maar normaal gesproken hebben we het over manier of wijze van leren.
  In kapitale letters schrijf je: normen. Maar normen zijn gedragsregels of richtlijnen. Dus mogelijk bedoel je woorden of uitdrukkingen. De uitdrukking 'denk lengte' bestaat in het geheel niet in onze taal; je zult daarmee golflengte bedoelen. In een eerdere post gebruikte je het leenwoord 'overrated', maar we vinden het in Nederland heel gewoon om op die plek 'overschatten' te gebruiken.
  De rest van de tik- en taalfouten zal ik laten zitten, maar ik vind het zeer zeker niet ordentelijk om op deze badinerende wijze Joe te benaderen.
  Ik veronderstel dat je met dergelijke rammelende teksten ook niet bij je docenten hoeft aan te komen (of Saxion moet helemaal door de hoeven gezakt zijn).

  PS. Over talent gesproken: er zijn er velen die (denken) goochelaar (te) zijn, maar er is er maar een in de Nederlandse geschiedenis die het talent heeft om zes weken met een illusieshow in Carré te kunnen en mogen staan!
   
  #11 Wim Eertink, 13 okt 2016
  Laatst bewerkt: 13 okt 2016
 12. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Beste Rico, als je zo slecht kan lezen dat je denkt dat Joe dezelfde naam is als Jeroen, bij deze; mijn volledige naam is Jonathon Gustav O'Hahnlon, Clan U Hahnluainn á Meith Thirí U Dunn né Gaill and i had a gentleman's education. Your English is sub-standard, your story rattles and you are bragging. This is a site for magicians as far as i understand and not for young lads who think they know it all. Do not insult me, your English is horrible and your Dutch needs a lot of work too. Do not tell off a man who made a good living as a professional magician and musician, put your energy into learning magic instead. We are here to learn and help each other, and that is not only on this website but in real life as well. That is the reason i joined this site and not for this kind of discussions. If you want to be right, ok lad you are right. If you ever want to become a true Magician you have a lot to learn, manners for a start. Preabh sán Ol.
   
  Jan Kosters, Danny Joseph en Wim Eertink vinden dit leuk.
 13. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Wim, jij loopt al een aardige tijd mee denk ik en je bent een true Gentleman, maar tegen dit soort mensen valt niet te redeneren. Veranderen in een kikker en dan doormidden zagen was de oude, beproefde methode, maar daar krijg je moeilijkheden mee tegenwoordig, kikkers zijn een beschermde diersoort in dit land en zagen zonder vergunning kan ook prolemen opleveren. Talent? Vergeet Fred Kaps en Tommy Wonder, die hadden ook geen talent want dat bestaat niet. Wij hebben het ons hele leven helemaal verkeerd gedaan en we zijn nu te oud om dit nog te begrijpen. Ik heb Dai Vernon mogen ontmoeten toen hij 95 was en heb in twee uur meer geleerd dan in alle boeken die er zijn. Maar wij hadden geen Maslow schema, dus dit telt niet mee. Hij bedoelt het goed geloof ik, maar hij hoort thuis on youtube, niet in het echte leven. Ik word betaald door mensen die een geweldige avond hadden , niet door betweters. Ik verontschuldig me bij deze voor stijl of taal fouten maar Nederlands is mijn derde taal. Mocht ik verkeerd overkomen, i'm on your side, name is Joe, Joesheen for my friends.Greetings and salutations to you, good Sir,
  An Slán Druid Mhór.
   
  #13 joethemagician, 13 okt 2016
  Laatst bewerkt: 13 okt 2016
  Wim Eertink vindt dit leuk.
 14. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Heren,
  Het spijt mij zeer als de eerdere reactie als een aanval overkwam, dit was echt niet de bedoeling.
  Jullie hebben beide goeden punten. Zelf weet ik ook dat mijn Nederlandse taal gebruik niet het beste is en type ik soms iets te vluchtig.
  Nogmaals het was echt niet bedoelt als een persoonlijke aanval en als dit er wel zo uitkwam dan excuses hier voor.
   
  joethemagician vindt dit leuk.
 15. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Wim Ik geef je helemaal gelijk, ik heb stukken in de geschreven tekst iets te snel getyped, niet goed nagedacht over het taal gebruik en ik zou het nog eens moeten na lezen voor dat ik zo'n reactie online gooi.

  Ik wens U nog een fijne avond en veel succes in de toekomst.
   
  joethemagician vindt dit leuk.
 16. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Ok joh, niets aan de hand, ik ben zelf ook wel eens overanthousiast maar dat hoort er allemaal bij. Goochelen is soort van virus, als het in je bloed zit raak je het nooit meer kwijt en van een virus kan je behoorlijk ziek worden. En dan word je beter. En ga je ontdekken dat goochelen maar heel weinig met techniek en handigheid te maken heeft, maar dat JIJ de magie maakt. Dit hele verhaal ging de verkeerde kant op, maar dat geeft niet, we gaan gewoon door met praten over goochelen. Als we allemaal weten waar we over praten gebruiken we vaak ander woorden en dan krijg je dit. Als we in Ierland waren zou ik zeggen ; ah, mate, let's go for a pint.
   
  Wim Eertink vindt dit leuk.
 17. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Good man yourself. Slán a Druid Mhór.
   
 18. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Tof! Ik weet dat goochelen niet allemaal met techniek te maken heeft, aangezien dit zich vaak achter de schermen afspeelt (De toeschouwer zit de techniek toch niet als je het goed uitvoert) Toch weet de toeschouwer wel wanneer een techniek nep is zoals een neppe "Second Deal" in een "Second Deal Demonstration". Ik had met dit stuk eigenlijk heel erg gedoeld op moeilijkere technieken zoals de Second deal en bottom deal, toch is dit er niet zo uitgekomen.
  Ik ben blij dat wij dit hebben uitgepraat en elkaar weer begrijpen.

  Good Night!

  PS. I'm still up for that pint ;)
   
 19. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  O.K sonny, no harm meant, no harm done. Ik ben zelf redelijk goed met kaarten maar beslist geen expert. Second deal is net als de hindu shuffle zo doorzichtig dat het alleen maar werkt met afleiding, maar ze werken. Ik gebruik ze al jaren en niemand heeft ooit iets gezien. Ik kon ook een dubbele faro doen na drie bier voor een andere goochelaar en hij zag het niet. (M. Ammar 2007) maar waarom al die moeit voor je publiek. Net als je zegt, als je het goed doet zien ze het niet. Maar een goede second en bottom deal is niet iets voor beginners inderdaad. Ik gebruik een b.d in my version of Chicago opener en hoewel het een heel eenvoudige trick is, zonder een perfecte b d werkt het niet. Dus heb ik daar net zo lang op geoefend tot in de kleinste details en nu doe ik het net zo makkelijk als mijn rits dichttrekken. En als dat mis gaat doet het pijn. Geloof me. Techniek is voor ons wat training is voor een athleet of militair, je gebrukt het niet maar als je het nodig hebt is het daar. Ik denk niet dat het toegestaan is om op dit forum dieper op de technische kant in te gaan maar ik wil best nieuwe dingen leren en jij misschien ook wel. No hard feelings.
   
  Rico Weeland vindt dit leuk.
 20. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  Dat klopt zeker. En een voordeel is dat je als goochelaar altijd 1 stap voor bent. je publiek weet niet wat er gaat gebeuren. En je bent 2 stappen voor, als je het zo vaak gedaan hebt dat je weet wat de reacties zijn.
   
  joethemagician vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina