Maslow's four stage of learning in het goochelen

Discussie in 'Algemeen' gestart door Rico Weeland, 4 sep 2016.

 1. Wim Eertink

  Lid geworden:
  16 mrt 2006
  Berichten:
  22
  Leuk Bevonden:
  25
  Rico, hierbij is je excuus geaccepteerd. Joe en ik hebben je voldoende laten zien dat je een onderwerp eerst goed moet bestuderen en analyseren. Vervolgens kun je in gewoon Nederlands er een artikel over schrijven. Niets is vervelender en onbegrijpelijker voor een beginneling als er met leenwoorden en zogenaamd vakjargon wordt gesmeten.
  Nu heb ik voor de lezer(s) nog een waardevolle tip: Veeg alle blablabla op YouTube aan de kant en ga direct naar de echte vakmensen om hun technieken te bestuderen. In dit geval (Second Deal) ga je naar een demonstratie van de Grootmeester op dit gebied, zoals Joe al eerder aangaf: Dai Vernon. Dit is te vinden in het tweede deel van
  het filmpje (op YouTube): Dai Vernon on the Dick Cavett show. Aan het slot laat Vernon zelfs zien dat je een Second Deal heel langzaam kunt doen, mits je de (basis-)techniek goed beheerst! Zijn belangrijkste leerstelling was altijd:
  NATUURLIJKE HANDELINGEN en RELAX
  Vergeet vooral niet de beide voorafgaande effecten goed te bekijken. Briljant in hun eenvoud en ze kosten vrijwel niets; een paar kaarten en een paar (mooie) knikkers......Hoe duur kan magie zijn.
   
  #21 Wim Eertink, 14 okt 2016
  Laatst bewerkt: 14 okt 2016
  Jan Kosters en joethemagician vinden dit leuk.
 2. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Yep, goed gezien. Ze weten niet wat je gaat doen. Maak ze niet wijzer. En we hebben allemaal een favorite trick, al is die nog zo simpel, die we zonder nadenken kunnen doen. (brandende sigaret laten verwijnen, munt uit iemands oor plukken of zo). Doe die heel nonchalant, en je hebt ze. 'Hé, wat doet die nou? Glimlach en pak een spel kaarten of een paar munten en ze begrijpen dat je een goochelaar bent. Doe het slordig en je bent 'dat jochie die wat truckjes doet', doe het goed met de juiste patter en je bent de beste goochelaar die ze ooit gezien hebben. Wij goochelaars denken als kurketrekkers, maar ons publiek niet. De meeste mensen, en dan bedoel ik 95% of meer hebben nog nooit een echte goochelaar gezien, het enige wat men gewoonlijk kent is ome Kees die na zijn derde borrel de beroemde 'Kies een kaart en dan maak ik vier stapeltjes en dan haal ik er twee weg' truc doet die altijd mislukt. Laten verdwijnen is nog te goed voor dat soort of lui. En net zoals je zegt, als je je publiek kunt 'lezen' kan je ze verstomd laten staan met een paar sponsballen of een zijden doekje. Ze hebben geen idee wat er aan komt en wij toevallig wel. Dat is goochelen, laat ze een wonder zien en doe net alsof je dat heel normaal vindt. Dat is het ook na 600 keer oefenen, je kaarten tegen de muur smijten en vloeken voor gevorderden, maar dat weten ze niet en hou dat zo.
   
  Wim Eertink vindt dit leuk.
 3. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Well said Sir. Ik heb, net als jij waarschijnlijk, een burgermansfortuin uitgegeven aan spectaculair spul dat eigenlijk toch niet zo geweldig bleek te zijn. En twintig of dertig jaar later ontdek je dat je je hele publiek plat krijgt met een spel kaarten en the professors nightmare die in elke goocheldoos zit die ik ooit gezien heb.
   
 4. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  Ik doe de truc 'Paper balls over head' maar dan met sponsballen. Het is een geweldige truc als alles goed gaat, maar kies je de verkeerde persoon hier voor dan kan het fout gaan. Dus ja je publiek kunnen lezen is erg belangrijk. Ook bij kinderen als ik iemand uitzoek voor de broken wand. Niet te jong, oud, te verlegen en niet te bijdehand. Zo kan je er 100% uithalen. Maar dit geldt eigenlijk voor elke truc. En het kan dan ook best lastig zijn.
   
 5. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  Ik was gisteren in het ziekenhuis waar ik voor de kinderen een show heb gedaan. Hier heb ik een goede vriendin gespoken die daar cliniclown is. En als je het dan hebt over van niet iets maken. Zij kunnen drie kwatier vullen met echt helemaal niks. Prachtig om te zien hoe zij dat doen. Dat is echt top sport.
   
  joethemagician vindt dit leuk.
 6. Wim Eertink

  Lid geworden:
  16 mrt 2006
  Berichten:
  22
  Leuk Bevonden:
  25
  Beste Tom, Ik weet niet wie jij als voorbeeld hebt gebruikt om de Paperballs te vertonen. Ook heb ik zeer veel twijfel bij jouw gebruik van sponsballen hiervoor. Ook voor jou geldt het advies: LEER van de Grootmeester, in dit geval Slydini. YouTube: slydini paper balls over head higher quality version. Let hierbij goed op hoe hij ervoor zorgt HOE de toeschouwer gaat zitten EN dat Slydini zelf steeds iets voorover buigt bij het doen van de handelingen. Hierdoor gaat de toeschouwer ook iets voorover zitten. Dat is de crux van dit effect!! In plaats van sponsballen zou je misschien een doos tissues kunnen gebruiken en van 2 of 3 tissues een bal kunnen draaien. Dus hier ook geen YouTube blablabla, maar terug naar de BRON. Succes ermee!
   
 7. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  Hallo Wim, Ik denk dat u mij hier in dan onderschat.Ik heb deze truc al tientallen keren gedaan en met sucses. Ik denk zelfs dat dit een van mijn betere trucs is. mijn voorbeeld ging eerste instantie naar slydini. maar dat is niet meer zo omdat ik er nu anders naar kijk. dat komt omdat ik de dvd van Chef Anton heb gezien. hij laat zien dat het met spons ballen eigenlijk beter gaat dan met wc papier. dit komt omdat elke keer dat als jij de bal over zijn hooft hebt laten verdwijnen, is de bal weg. Als je nu naar de gedachte gang kijkt van die persoon, als de bal weg is, waar moet de bal dan zijn? mensen zijn nieuwsgierig waar de bal is en hebben dus meer de neiging om rond te kijken. en dat is dus niet als ik het met de spons ballen laat zien, omdat de bal elke keer terug komt in mijn zak. de persoon heeft nu geen reden om achter zich te kijken. het is natuurlijk nu niet zo dat dat niet kan gebeuren dus moet ik de focus nog wel gaan sturen van de persoon. dus daar komt waar u het over heeft het crux effect van pas. Chef Anton verteld ook dat het ook beter is dat hij/zij er uiteindelijk achter komt waar de ballen liggen dit is namelijk weer een extra hilarisch moment voor het publiek.
  Ik vindt het zelf een geweldig effect omdat ik zulke goede reacties krijg van het publiek. één man zit gefocest op de ballen te letten en je publiek gaat helemaal uit zijn dak(en de man vraagt zich dan weer af waarom ze zo moeten lachen.'kunnen jullie het wel zien dan?'), geweldig

  Ik hoor graag je reactie Wim
  (ik ga morgen een week weg dus kan wel even duren voor dat ik reageer)
   
 8. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Wim, ga niet te hard op deze jongen, hij begint door te krijgen hoe het werkt en hij komt er wel. Less is more, maar het duurt een hele tijd voordat men dat begrijpt. Sponzen gebruiken voor impromptu is inderdaad nou niet zo'n heel geweldig idee, maar als het werkt voor Tom, prima. Snel zal hij ontdekken dat A: servetten kosten niets, B: Sponsballen zijn niet goedkoop en worden heel snel smerig en C: Iedereen weet wat een servet is maar vrijwel niemand heeft ooit een sponsbal gezien. Dat is een van de redenen dat ik al 40 jaar servetten en papieren bekertjes gebruik op feestjes, als ik zin heb. Als ik betaald word, zijn het opeens Wong's Wabbits en Sherwood cups, maar het is min of meer hetzelfde verhaal, alleen gewassen en met een stropdas om. Daar betalen ze voor. Komt hij wel achter als hij jouw advies opvolgt, en dat doet hij wel denk ik.
  P.S. Slydini was een echte tovenaar, met een brein als een kurketrekker.(Sorry, dit vertaalt niet erg goed in het nederlands maar ik neem aan dat je begrijpt wat ik bedoel.)
  Slán a Druid Mhór.
   
 9. joethemagician

  Lid geworden:
  31 mrt 2011
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  15
  Tom, ik heb zelf kanker overleefd en ik heb niets dan het diepste respect voor Cliniclowns. Optreden voor kinderen die ernstig ziek zijn vereist meer moed dan ik heb. En ze moeten inderdaad werken met zo ongeveer niets, want alles moet steriel zijn. Respect voor deze dame.
   
 10. Jan Kosters

  Jan Kosters Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  494
  Leuk Bevonden:
  230
  Voor iedereen die jong is...wou ik beginnen. Maar ik denk dat 'Voor iedereen die iets nieuws leert' een betere aanhef is.

  Leer niet van 1 bron. Bestudeer alles wat op je pad komt of wat je kunt vinden. Daarmee verdiep je je kennis én...geef je je brein de tijd om dingen te combineren.

  Reageer nooit direct. Misschien denk je over 5 of 10 jaar (ik weet het...dat is veel te lang voor de huidige tijdsgeest) heel anders omdat dan de juiste kwartjes op de juiste plek vallen. Voel je niet direct aangevallen als een ouder iemand iets zegt. Soms is dat omdat ze denken het beter te weten, vaak is dat omdat ze het echt beter weten...

  Luisteren is de kunst als je jong bent / iets nieuws leert. Niet voor niets is 'spreken zilver, maar zwijgen goud'.

  In de tijd dat je zwijgt: Voed je brein, lees boeken, oefen, test in de praktijk. Probeer nieuwe dingen! Maar beweer nooit dat je iets weet. Je kunt hooguit zeggen dat je iets hebt waarvan je nu weet waarom het op dit moment voor jou werkt. En langzamerhand wordt je een 'meester' en begrijp je steeds meer waarom dat zo is.

  Dit is iets waar veel over geschreven is. Waar filosofen veel over nagedacht hebben. Maar wat je pas begrijpt als je ouder / bekwamer wordt. In feite is dat weer wat Rico in zijn stukje weergeeft met de verschillende fasen van leren :rolleyes:

  P.S.: Tijd nemen betekent wat mij betreft ook dat je niet direct al je frustraties op Facebook dumpt (jaren later tot je eigen schande) en dat je de tijd neemt om rustig een reactie te schrijven. Met relatief weinig spelvouten omdat je altijd even leezt wat je gesgreven hebt ;)
   
  joethemagician en tom-krooshof vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina