Ontwikkelen karakter

Hermanus

Member
26 apr 2017
6
2
3
34
gendt
Goede dag! Mijn vraag is eigenlijk heel kort. Hoe zijn jullie bij de vorm van optreden gekomen zoals je nu doet? Hiermee bedoel ik,.... waarom ben je clown of speel je een typetje. Of waarom kies je ervoor om als jezelf te gaan. Ook ben ik wel benieuwd welke weg jullie hebben afgelegd om te doen wat jullie nu doen.
 

Flupke

Member+
5 mei 2011
402
101
43
39
Menen (België - nog tot nader order...)
Korte vraag, maar niet zo eenvoudig om beknopt te antwoorden... Bij mij hangt het af van optreden tot optreden. Eén voorstelling (mijn persoonlijke favoriet) die ik steeds weer opnieuw speel, is ontstaan als ik ongeveer 22 of 23 jaar oud was als avondverhaaltje tijdens een piratenkamp. Tot op vandaag gebruik ik dezelfde karakters (personages die in het verhaal voorkomen). De voorstelling is natuurlijk gegroeid en aangepast doorheen de jaren, maar 't concept is gebleven en werkt nog altijd (de goocheltrucs die erin voorkomen, worden voortdurend aangepast, als er muziek in voorkomt, pas ik die aan naar de tijdsgeest of rekening houdende met het publiek. Het blijft ook verder groeien (soms zeggen mensen 'Dat is mijn kindje' - wel dat klopt voor die voorstelling - en het blijft groeien...). In bepaalde voorstellingen speel ik mezelf, anders een typetje en dat heeft vooral te maken met de soort vraag (ik pas me graag aan naar de klant toe). Maar ik wil me altijd comfortabel voelen in wat ik doe. Ik zal geen bepaald typetje spelen als ik daar totaal geen gevoel bij heb, dan komt dat ook niet goed over, vind ik. Ik zal bijvoorbeeld nooit werken als clown. Ik kan dat niet. Een clown moet je zijn (het is niet voldoende om een zot hoedje op te zetten en een laagje schmink aan te brengen). Ik zie wel heel graag clowns bezig, maar ik ben het niet.

Een ander iets rond de afgelegde weg is af en toe eens gigantisch missen... En daarna leren uit je 'fouten' (en er zijn er wellicht bij die ik niet meer zal maken...). En vooral ook genieten van de weg die je aan het afleggen bent... (heb alweer veel te veel getypt...)
 
  • Like
Reactions: Glenn

clownpatje

Member+
20 mei 2011
690
193
43
41
Neeroeteren
www.levendstandbeeld.be
Leuk onderwerp! Veel ervaringen mee buiten het goochelen om. Bij mij is de regel eigenlijk eenvoudig: een karakter ligt zeker dicht genoeg bij je dat je je er heel goed bij moet voelen. Als je je niet goed voelt in wie je speelt, hou je het rolletje niet vol. Soms ben ik als mezelf, soms als typetje (en ik heb er véél!).

Soms bedenk ik een karakter en pas ik daar de kleding aan aan, maar vaker gebeurt het omgekeerd. Een voorbeeld hiervan is mijn walking act Trolletje, ooit gemaakt als levend standbeeld, maar hij bleek ADHD te hebben (kwam ik achter toch ik het kostuum aandeed). Hij heeft niet alleen ADHD, is ook een enorme vrouwenzot en altijd even opgewekt.

Ik trad vroeger op als clown (goochelen en ballonnenclown), heb dat een hele tijd geleden opgegeven omdat ik me er niet goed meer bij voelde. Een jaar geleden kwam ik erachter dat het vooral het typetje, de clown, was die me tegenstak. Als kindergoochelaar voel ik me veel beter. Ik heb afgelopen vrijdag ook voor de eerste keer sinds jaren nog eens opgetreden als ballonnenartiest, met een opposuit aan dus niet als clown, het was genieten! Ik werd zowaar de hemel in geprezen omdat ik 'anders dan de anderen' was (terwijl ik gewoon mezelf was). Nu kriebelt het om er meer mee te gaan doen, heb zelfs al een concept in het hoofd om te gebruiken.

Kortom: laat een typetje groeien tot het heel dicht bij je ligt en jij je er goed bij voelt.
 

mitch durbank

Member+
18 jun 2003
949
257
63
43
Emmen
www.mitchdurbank.nl
Op zoek naar je karakter tijdens je optredens is een doorlopend proces die ontstaat vanuit de praktijk. Door veel op te treden heb ik ervaren wat wel werkt of wat niet werkt voor mij. Het moeilijke is dat dit voor iedereen anders werkt omdat iedereen een ander persoon is. Wat dus voor de één wel werkt hoeft voor de ander helemaal niet te werken. Het beste is om veel op te treden en te ervaren wat voor jezelf werkt. Mijn optreed karakter ligt erg dicht bij mijn eigen karakter. Het enige verschil is dat mijn optreedkarakter iets uitvergroot is qua enthousiasme en droge humor. Ik ontwikkel de acts nu ook meer vanuit mijn karakter op het podium. Ook de truckeuze gaat nu vanuit dit karakter en dat was vroeger toen ik net bezig was niet zo. Toen koos ik voor een truc omdat ik de truc zelf heel leuk vond.

Voor de mensen die hier meer over willen leren kan ik de dvd series van Scott Alexander van harte aanbevelen. Deze heten :" Standing up on stage"
Dit zijn 6 volumes waar hij dieper ingaat op hoe je en karakter ontwikkelt.
 
  • Like
Reactions: Glenn