"professioneel leugenaar"

Discussie in 'Algemeen' gestart door Phren, 22 jan 2015.

 1. Phren

  Phren Profesioneel leugenaar

  Lid geworden:
  15 aug 2011
  Berichten:
  107
  Leuk Bevonden:
  28
  Mensen hebben associaties en ook zeker met het woord "goochelaar". Te vaak heb ik opmerkingen gekregen van "tover eens een konijn uit je pet dan" of "Laat dat *vul in* eens verdwijnen" nadat ik vertelde dat ik een goochelaar was.
  Echter zou ik beide niet kunnen al was ik voorbereid en ben ik meer een trickster + mentalist. Opzich zou ik mijzelf Mentalist kunnen noemen, maar dit veroorzaakt soortgelijke problemen zoals "Ohja, wat denk ik dan nu?" en "buig deze vork eens"

  Nu had ik bedacht om op mijn visite kaartje "Professioneel Leugenaar" te laten zetten. Tuurlijk creeerd dit verzet en zijn mensen geen groot fan van leugenaars, maar het intrigeert ook en mensen willen wel direct dingen van je weten.

  Maar wat vinden jullie er van? Ik ben op zoek naar Feedback
   
  Kobe vindt dit leuk.
 2. Bietfriek

  Bietfriek Goochelaar

  Lid geworden:
  6 apr 2011
  Berichten:
  1.282
  Leuk Bevonden:
  475
  Phren, ik denk dat er meerdere mensen zijn die daar problemen mee hebben. Het woord goochelaar komt oudbollig over en wordt idd vaak geassocieerd met het konijn, de hoge hoed en de goochelstok. Wat betreft mentalisme is het weer een ander verhaal. In de U.S.A is een mentalist een mentalist. In de U.K. is een mentalist iemand die psychische problemen heeft en dan wordt het al snel ''mindreader''.
  Persoonlijk vind ik het woord leugenaar een nare lading hebben, zal dat ook niet snel gebruiken.
  Aangezien de laatste jaren de engelse taal behoorlijk is ingeburgerd kun je het woord magician prima gebruiken.
  Je kunt echter ook een creatieve manier toepassen zoals de shop van Ran Magic. Deze spreken over ''magictainment'' mijn inziens een mooie samensmelting van Magic en Entertainment. Uiteraard kun je het ook in de breedste zin pakken en het gewoon entertainment noemen. Door vormgeving van je visitekaartje hebben mensen dan ook al snel genoeg in de gaten wat je precies doet.
   
  maigret vindt dit leuk.
 3. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Dit is inderdaad een goede vraag en één waar ik zelf de laatste tijd ook mee bezig ben geweest.
  Ten eerste denk ik dat je je er bij neer zal moeten leggen dat wat voor briljante omschrijving je ook bedenkt mensen altijd wel een manier zullen vinden om er flauwe grapjes over te maken. Dus wat betreft is het belangrijker dat je weet hoe je daar mee om moet gaan. Het voordeel is dan weer dat je vaak de zelfde grapjes gaat krijgen dus je kan steeds beter anticiperen hoe je er mee om gaat.

  Daarnaast is het zo dat elke titel die je kiest bepaalde associaties met zich meebrengt. Het is dus belangrijk om te weten wat de ideeën zijn waarmee jij geassocieerd wilt worden. De term leugenaar zal dan inderdaad een aantal negatieve associaties oproepen maar als je daar met wat je zegt en doet een positieve draai aan kunt geven en als het ook past bij de inhoud van je materiaal dan kan het volgens mij een prima titel zijn.

  Op dit moment heb ik zelf voor de titel Illusionist gekozen hoewel ik totaal niet doe wat binnen de goochelwereld als illusionisme wordt gezien. Mijn reden hiervoor is dat het wel een bekend woord is wat me associeert met de goochelwereld maar niet alle standaard associaties van het woord goochelen met zich meedraagt. Daarnaast is het ook vaag genoeg dat het mij eigenlijk de ruimte geeft om alles te doen wat ik wil. Goochelen, hypnose, mentalisme etc.

  Dus inderdaad een lastige vraag maar wel erg belangrijk om over na te denken
   
 4. maigret

  maigret Goochelaar

  Lid geworden:
  28 mei 2011
  Berichten:
  346
  Leuk Bevonden:
  260
  Ik ben het eens met de twee vorige leden. Het roept een negatieve connotatie op en kan sommigen zelfs tegen de borst stoten.
  Bovendien is het haast een tautologie/pleonasme. In het dagelijkse leven zal ik wel tegen iemand zeggen, als daar noodzaak toe is, "je liegt". Ik zal echter nooit zeggen: "je bent een leugenaar".
  Je liegt = je doet nu iets verkeerd (liegen). Dit is een situationele gebeurtenis.
  Je bent een leugenaar = iemand een eigenschap, karaktertrek toekennen. Dit is blijvend (hij zit zo in elkaar).
  Een "leugenaar" is iemand die altijd/dikwijls liegt. Het is dus per definitie haast professioneel.

  Een andere invalshoek is:
  Hoe kun je in je optredens nog een "geloofwaardig" verhaal ophangen? Je hebt jezelf immers al neergezet als iemand die altijd liegt.

  Om luchtig af te sluiten:
  Je schrijft: "Op zich zou ik mijzelf Mentalist kunnen noemen, maar dit veroorzaakt soortgelijke problemen zoals "Ohja, wat denk ik dan nu?""
  Dit kun je vermijden door overal waar je binnenkomt te zeggen: "Hallo, met jou is alles goed. En hoe is het met mij?"
  :)
   
  John van der Lely vindt dit leuk.
 5. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Op zich denk ik niet dat de titel Professioneel Leugenaar per definitie slecht is. Je moet alleen wel goed nadenken welke associaties je ermee oproept en wat je doel met die associaties naar je shows toe is.

  Hoewel de term professioneel leugenaar inderdaad een aantal negatieve associaties oproept zullen mensen best begrijpen dat dat tongue in cheek bedoelt is. Maar als je je zo noemt lijkt het me wel belangrijk dat je ook duidelijk in je materiaal kan weergeven waarom je jezelf zo noemt. Maar als je dat kunt doen lijkt het me een prima titel.
   
 6. Roberto

  Roberto Goochelaar

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  145
  Leuk Bevonden:
  29
  Je kunt het woord "leugenaar" ook een andere lading geven door er "Eerlijke Leugenaar" of "Eerlijke Bedrieger" van te maken.
  Ik ben van mening dat je jezelf ook gewoon een naam in het Engels kunt geven. Dat klinkt namelijk al weer stukken beter en vaak mysterieuzer. Op mijn visitekaartje staat bv. "THE MINDPLAYER".
   
 7. Stapper

  Stapper Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  1.757
  Leuk Bevonden:
  653
  Dat is voor mij een hele goede reden om deze titel niet te kiezen.
  Nu zijn er tal van woordspelingen rondom mentalisme.
  ER is genoeg negatiefs in de wereld, zoek een positieve klank!
   
 8. Phren

  Phren Profesioneel leugenaar

  Lid geworden:
  15 aug 2011
  Berichten:
  107
  Leuk Bevonden:
  28
  Super tof hoe mensen reageren, zijn leuke dingen om over na te denken.

  Over het gebruik van Goochelaar, mentalist, entertainer, het zijn allemaal dingen waar je mee kunt leven en mee kunt leren omgaan. Echter weet ik niet of ik dat wil. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen stijl en ik ben die van nog aan het ondekken dus ik sluit het ook niet uit. Echter vind ik het intrigerende aspect van 'Leugenaar' zelf erg prettig.

  Daarbij is mijn manier van performen erg serieus. Ik gebruik wel humor maar via de 'awkward' manier en ongepastheid van zaken. Dat zal niet voor iedereen zijn, maar daarintegen zijn clowns ook niet voor iedereen (niet voor mij in ieder geval)

  @maigret: super cool hoe jij ertegenaan kijkt. Het punt dat het een pleonasme is helpt in dit geval juist aangezien het een vraag creeerd (namelijk "is dat niet een pleonasme?") Die vragen trekken mensen binnen en creeerd interesse.
  De gedachte dat je geen geloofwaardig verhaal kan neerzetten als men weet dat je een leugenaar bent ben ik het niet mee eens. Dit komt echter meer door de natuur van de mens. Als ik zeg dat ik een kaartmanipulator ben en ga strak daarna een mindreading doen, denken ze toch dat het echt is. Men vergeet wat je vlak daarvoor hebt gezegd.
  In het geval van een leugenaar is dat alleen maar handig en kun je achteraf nog zeggen dat je nooit zou liegen......

  Probleempje met mijn huidige gedachte is helaas dat ik veel echte geschiedenis en wetenschap verwerk in mijn praat momenten. Geen idee of ik wil dat mijn publiek dat juist gelooft of niet...
  Op zich wel grappig dat ik zeg dat ik lieg maar dan continue de waarheid vertel :p
   
 9. Phren

  Phren Profesioneel leugenaar

  Lid geworden:
  15 aug 2011
  Berichten:
  107
  Leuk Bevonden:
  28
  Mee eens, mijn show gaat zelfs over optimisme :)
  Maargoed, naar mijn mening is er niks mis met een leugenaar, we doen het allemaal en vaker dan we zelf in de gaten hebben.
   
 10. mitch durbank

  mitch durbank Goochelaar

  Lid geworden:
  18 jun 2003
  Berichten:
  926
  Leuk Bevonden:
  240
  Het woord goochelaar roept inderdaad een wat negatatiever beeld op bij mensen. Ik snap heel goed dat mensen in het begin van mijn introductie bepaalde opmerkingen maken. Mensen die nog nooit een goochelaar hebben gezien verwachten niet een topper bij hun aan tafel. Zij maken de aanname dat deze titel alleen past bij de goochelaars op tv. Maar als je hier goed mee omgaat krijg je een enorm contrast in je optreden. Hierdoor komt de Magic soms nog veel harder binnen.

  Maar even terugkomend op het onderwerp. Als jij je zelf professioneel leugenaar noemt hoeveel mensen zullen via Google naar je website komen? Ik denk niet dat er veel mensen hier op zoeken. Het is wel handig dat je gevonden wordt en dat is vaak wel met het woord goochelaar en mentalist het geval. Het dekt namelijk in 1 woord de lading in welke hoek mensen het moeten zoeken.
   
 11. Jan.Bouwhuis

  Jan.Bouwhuis Goochelaar

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  423
  Leuk Bevonden:
  226
  Waarom niet gewoon jezelf goochelaar noemen, dat dekt de lading volledig zoals Mitch zegt.
  Stel dat je je dus Professioneel Leugenaar noemt, dan zullen er vast ook wel mensen zijn in het publiek die zeggen:
  Je lijkt wel een goochelaar.
  Als ik bijvoorbeeld in mijn eigen woonplaats bij de Albert Heyn loop dan hoor ik vooral kinderen maar ook volwassenen weleens zeggen: "Kijkt daar loopt de goochelaar" ,dit vind ik heerlijk!
  Er is zelfs iemand bij mij in de buurt die mij Grappenmaker noemt i.p.v. goochelaar, ook dat vind ik geweldig.
  Zolang ze maar over je praten.
  Maar zullen ze dan ook zeggen: "Kijk daar loopt de professionele leugenaar" Mmm, ik heb zo mijn twijfels.
  Dus om je nu professioneel leugenaar te noemen, ik zou er in ieder geval niet voor kiezen.
  Maar als je hier gelukkig mee bent, dan moet je het gewoon doen zou ik zeggen.
   
 12. Stapper

  Stapper Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  1.757
  Leuk Bevonden:
  653
  leugen detector
   
 13. Phren

  Phren Profesioneel leugenaar

  Lid geworden:
  15 aug 2011
  Berichten:
  107
  Leuk Bevonden:
  28
  Leuk leuk, dingen om over na te denken.
  Of ik vindbaar ben op het internet is makkelijk te fixen. Ik wil best subtitle "goochelaar" of " mentalist" hebben. Ik denk ook wel dat de mensen die mij hebben gezien mij op den duur zo zouden noemen. Maar dat ze me onthouden komt denk ik ook door het feit dat ik zo vreemd begon met de term 'leugenaar'.
  Mensen onthouden toch sneller het vreemde :)

  Klein verhaaltje: Tijdens de zomerfeesten in Nijmegen spreek ik altijd engels en vertel ik mensen dat ik Canadees ben. Ooit begonnen als probeersel en nu een standaard geworden. Ik doe dit nu al 5 jaar en vertel mensen na 10 min kletsen vaak ook wel dat het allemaal bullshit is en ik gewoon nederlands ben. Beetje vreemde blik kunnen ze het achteraf wel waarderen.
  Nu loop ik soms door Arnhem en zeggen mensen "Hey! Canadees!"
  Mijn vermoeden is dat men graag met een titel gooit, ongeacht wat het is.

  Waarom ik de titel 'goochelaar' niet geheel prettig vind had ik al uitgelegd, de associaties die er bij komen werken tegen mij
   
 14. Maurice Meijer M&M

  Maurice Meijer M&M Goochelaar

  Lid geworden:
  5 jun 2004
  Berichten:
  760
  Leuk Bevonden:
  216
  Professionele charlatan, beroepsbedrieger (term ook gebruikt door Hans Klok in zijn boek), manipulator van omstandigheden, professional opportunist (gebruikt door onze Engelse collega), of gebruikt de introductie van The Storyteller van het verhaal van "One story Short". (Start de youtube op 5:33)

  (Voor degene die de serie niet kennen, een must-see van Jim Henson.)

   
 15. Thomas Heijmans

  Thomas Heijmans eager student

  Lid geworden:
  4 jan 2015
  Berichten:
  16
  Leuk Bevonden:
  10
  Voor mij dekt Matsuru's bijdrage 'illusionist' me het meeste. Los van de professionele betekenis heb ik het idee dat de meeste mensen goochelaar en illusionist als hetzelfde zien, daarnaast is het een mooi woord dat wat mij betreft een mooie brede lading heeft. Het is in ieder geval duidelijk dat er een mooi woord ontbreekt voor onze liefhebberij/beroep.
   
 16. Edwin

  Edwin Goochelaar

  Lid geworden:
  22 apr 2005
  Berichten:
  46
  Leuk Bevonden:
  5
  Als je jezelf maar geen Lying Dutchman gaat noemen. Die heb ik al ;)
   
 17. Joop P.

  Joop P. Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  29
  Leuk Bevonden:
  3
  Ik vind dat je een titel moet gaan gebruiken waarbij jij je goed voelt. Persoonlijk laat ik de gebruikelijke opmerkingen aan mij voorbij gaan, maar soms maak ik wel een gevatte opmerking. Ik ga als cowboy door het leven en krijg bijna elke dag wel de opmerkingen als vat geen kou boy, waar is je paard en de koeien staan daar. Zo kan ik er nog wel 10 opnoemen. Op mijn kaartje staat allround entertainer en dat dekt de lading. Na de eerste "grappige" opmerkingen van de mensen volgt al gauw de interesse van ons vak. Kortom bij elke titel is wel wat, het gaat erom wat jij leuk vindt.
   
 18. Ray

  Ray Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  868
  Leuk Bevonden:
  237
  Ik persoonlijk hekel de namen als Goochelaar X of Magic Y of Mentalist C.
  Het getuigt niet van creatief denken en je lift mee op het imago van de door je klant ieder geziene goochelaar of mentalist. Wat niet per definitie goed is.

  In geval van Phren zou ik iets doen met die naam, Phren Workx ofzo.

  Want je hebt meer aan een merknaam omdat je daar meerdere dingen onder kan hangen i.t.t bijvoorbeeld Schildersbedrijf Bart. Tja Bart bleek ook handig te zijn in houtwerken en keukens plaatsen, moet hij numerieke handelsnamen gaan vastleggen? En als bedrijf ga je evolueren en zaken verschuiven naarmate je ouder wordt en markten veranderen.
  Meeste bedrijven hebben daarom ook niet hun oprichtersnaam en wat ze doen in de naam. De geen die dat wel hebben zijn vaak hele oude bedrijven.

  Ik baalde dat mijn merknaam Phonax die ik als 11 jarige had bedacht als hacker handle --- was een verbastering van Phone Hacks omdat ik en een oude vriend dingen maakte om gratis te bellen en mijn eerste zelf ontworpen hack box heette dus Phonax. Nu is mijn IT bedrijf handelsnaam Phonax-Soft maar het idee is vaak dat ik alleen software doe en dat is niet zo. Daarnaast heb ik een tweede handelsnaam voor al mijn artiesten spul dat is Subliminal Artist.

  Mijn oude merknaam was The HypnoMentalist (achteraf een slechte naam, duidelijk te limiterend) omdat ik deed alleen hypnose en Mentalisme samen smolt. En het gaf altijd een verwonderende blik met de vraag wat ik deed. en dat heb ik met Phonax en Subliminal Artist ook. En dat wil je dat als ze de naam zien geïnteresseerd raken wat je doet en er zelf om vragen en niet aannames gaan doen.
  Jou bedrijf is uniek! En met Mentalist X of Goochelaar Y beantwoord je ongewild de vragen van je potentiële klant want die hebben misschien Goochelaar A gezien of Mentalist B dus jij zal wel hetzelfde doen. En als die oubollig of slecht waren heb jij hun imago ongewenst overgenomen.

  Een jaar of 6 terug kwam de marketeer van EyeWorks toen ik met hun wat ideeën uitwerkte en zei: 'die titel van jou werkte 10 jaar terug misschien voor jou maar hij is slecht, Je bent geëvolueerd, je doet meer dan hypnose en Mentalisme. En je bent geen typische SBS mentalist dat is wat men nu zien als mentalist.
  Je bent nu ook schrijver, propmaker, gitaar ontwerper en filmmaker met focus op visual effecten; ik zat te denken de naam Subliminal Artist dekt de hele lading want alles wat je doet is suggestie en subliminaal. Wat denk je ervan...

  Super merknaam! Dus direct bij KvK mijn tweede handelsnaam laten wijzigen.

  Dus ipv Professineel leugenaar zou ik als subtitel neerzetten met een pakkendere merknaam. Zoals bijvoorbeeld:
  Phren Workx (Phren is gaaf want ik denk echt wat betekend dat? Hoe is hij daarop gekomen, dus ik wil als klant de dialoog aan gaan)
  Presenteert: De professionele Leugenaar, Professionele Zwendelaar en Manipulator van de Zintuigen
   
  #18 Ray, 30 jun 2015
  Laatst bewerkt: 30 jun 2015
 19. Stapper

  Stapper Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  1.757
  Leuk Bevonden:
  653
  Phren-talist dus :cool:
   
  Marc o en Ray vinden dit leuk.
 20. Ray

  Ray Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  868
  Leuk Bevonden:
  237

Deel Deze Pagina