Readings

Discussie in 'Algemeen' gestart door Matsuru, 12 nov 2015.

 1. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Hallo allemaal,

  Ik vroeg me af of er meer mensen hier op het forum bezig zijn met "readings" aangezien het iets is wat me de laatste tijd erg gefascineerd heeft.

  Met "readings" bedoel ik verschillende dingen. Dat kan gaan over handlezen, tarotkaarten dus meer de "psychic" kant. Maar dat kan ook over meer psychologische versies gaan zoals graphology, the cube of simpelweg cold reading als een op zich staande vaardigheid.

  Zijn er mensen die hier ook mee bezig zijn en wat vinden jullie van het gebruik van readings binnen de wereld van illusie? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening.

  Groeten,

  Matsuru
   
 2. Ferry de Riemer

  Ferry de Riemer Goochelaar

  Lid geworden:
  26 okt 2014
  Berichten:
  850
  Leuk Bevonden:
  128
  Hoi, ten eerste vind ik het een interessante topic. Houd zelf erg veel van coldreading (maar weet er niet veel van af). Er komen zelfs momenten voor dat ik denk van " Hoe kan ik het weer goed hebben!"(Om het maar even over mezelf te hebben).:)
  Tja, maar of ik paranormaal begaafd ben weet ik niet, of dat ik mag beschikken over een zogeheten divinatie is ook nog onzeker. Dus dan noem ik het "voorlopig" coldreading wat ik regelmatig bij een kennis in Spanje doe. Als hij daar vanuit Spanje opbelt, weet ik meestal welke kleuren hij draagt qua kleding. Wat me dan opvalt is dat ik keer op keer de kleur(en) juist heb. Van de " 500" keer dat ik het mocht "raden" was het antwoord correct, op een paar uitzonderingen na. Dan ga je inderdaad twijfelen/denken of dat niet met "helderziendheid" te maken heeft. Er zijn natuurlijk ook zaken die berusten op "toeval". Neem nou bv het gezegde: "Als je het over de duivel hebt trap je 'm op z'n staart". "ik zit net over hem te "lullen" en hij komt binnen!" Wat een toeval! Wat ik probeer te zeggen is dat er zoveel toevalligheden zijn waar je bij je zelf kunt afvragen of het misschien wat meer is dan toeval alleen. Is het intuïtie, of voel je het sterk aan je water of gewoon toeval of ben je dan toch paranormaal begaaft en beschik je over een zesde zintuig, wie gaat het me zeggen?
  Er zijn hier op goochelaars.com verscheidene topics te vinden die over mediums, goeroes, psychologie etc etc gaan, dat is net als dit topic best interessant allemaal! Maar op dat gebied ben ik eigenlijk een outsider.

  Maar leuk dat het je intrigeert!
   
  #2 Ferry de Riemer, 12 nov 2015
  Laatst bewerkt: 12 nov 2015
 3. Marc o

  Marc o Goochelaar

  Lid geworden:
  19 sep 2013
  Berichten:
  786
  Leuk Bevonden:
  223
  voordat we hier verder gaan zou ik een moderator willen vragen dit topic naar het gesloten gedeelte te verplaatsen (mentalisme?).
   
  Bietfriek vindt dit leuk.
 4. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Hey Ferry,
  bedankt voor je reactie. Ik snap inderdaad wat je bedoelt met het gevoel dat er soms dingen gebeuren die nauwelijks nog toeval lijken. En dat fenomeen is ook zeker een deel van wat readings zo intrigerend maakt. Hoewel er natuurlijk een stuk meer achter speelt.

  Maar goed, ik wilde het hier in eerste instantie niet zozeer over de achterliggende technieken van readings hebben maar meer over de waarde daar van in onze kunst. Als we het over de technieken gaan hebben zou dat inderdaad in het gesloten gedeelte horen en daar heb ik op dit moment nog niet eens toegang toe.

  Wat ik me meer afvraag is of er mensen zijn die readings tijdens hun performance gebruiken of daar mee zouden willen werken. Eén van de dingen die mij zo aantrekt aan het doen van readings is dat net als met hypnose je mensen een erg persoonlijke ervaring kan geven die niets met het doen van truuks te maken heeft. Niet dat daar iets mis mee is maar ik denk dat magie/illusie niet beslist in hoeft te houden dat er truuks bij te pas komen. Daarom ben ik op zoek naar andere technieken en manieren om die zelfde reactie bij mensen te weeg te brengen.

  Groeten, Matsuru
   
  Ferry de Riemer vindt dit leuk.
 5. Marc o

  Marc o Goochelaar

  Lid geworden:
  19 sep 2013
  Berichten:
  786
  Leuk Bevonden:
  223
  A en B staan een beetje recht tegenover elkaar...

  Niet kwaad bedoelt maar de termen die je in je eerste post aanhaalt zijn voor een mentalist hetzelfde als een Du***l L**t voor een kaartgoochelaar.
  Vandaar de vraag om dit topic naar het gesloten gedeelte te verplaatsen.
  Mocht je daar geen toegang tot hebben dan zou ik je willen verzoeken om zaken als C**d R**d**g nog even voor je te houden en niet in het open gedeelte te bespreken ;)
   
 6. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Ah, ik snap wat je bedoelt Marc O. Ik bedoelde niet dat ik hier op het forum op zoek ben naar die technieken, dat ik ze hier wil leren of dat ik een discussie over de achterliggende technieken zelf wil starten. Het enige waar ik benieuwd naar ben is of mensen hier bezig zijn met het geven van readings of een mening hebben over het gebruik van readings in een performance context.
   
 7. Sven van de Vorstenbosch

  Sven van de Vorstenbosch Close-Up Magician

  Lid geworden:
  1 nov 2015
  Berichten:
  40
  Leuk Bevonden:
  19
  Zelf maak ik gebruik van tarrot kaarten maar niet tijdens mijn optredens, ik denk dat je zoiets ook moet zien als een vak apart?! :)
   
 8. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Inderdaad een goeie vraag. Het geven van readings is inderdaad een vak apart als je het vergelijkt met goochelen. Maar ik denk dat ze zeker aan elkaar gerelateerd zijn en prima samen kunnen gaan. Mijn doel is niet zozeer om puur een goochelaar te worden maar meer een "magician". En in mijn beleving is een Magician iemand die mensen een wereld kan laten ervaren waar de grens tussen werkelijkheid en illusie vervaagd.

  Nou is dat natuurlijk wel iets wat je goed moet uitbalanceren afhankelijk van de situatie en ik trek ook heus niet tijdens een close-up optreden direct na mijn ambitious card sequence ineens een Tarot deck tevoorschijn. Maar in de juiste situatie met de juiste inleiding kunnen zelfs die twee uitersten prima bij elkaar passen.

  Maar naast iets als een complete Tarot reading zijn er ook een stuk praktischer toepassingen die je direct kan combineren met goochelen/mentalisme. Stel dat je iemand een kaart laat kiezen en op wat voor manier dan ook weet je al welke kaart het is. Dan kun je zo een aantal CR statements over iemand's karakter maken waardoor je precies lijkt te beredeneren welke kaart iemand uit heeft gekozen.
   
 9. Sven van de Vorstenbosch

  Sven van de Vorstenbosch Close-Up Magician

  Lid geworden:
  1 nov 2015
  Berichten:
  40
  Leuk Bevonden:
  19
  Hmm inderdaad zal er wel een manier zijn voor combinatie maar ik zou dat persoonlijk niet doen er zijn veel mensen die bijvoorbeeld tarot kaarten zien als duivels werk etc etc.. Er zijn (te) veel mensen die niks met dit onderwerp te maken willen hebben, als jij dan heel de avond vrolijk iedereen vermaakt hebt en vervolgens pak je tarot kaarten is alles wat je hebt opgebouwd weg. Geloof me,ze willen dan het liefste dat je dan gewoon terug naar huis gaat (persoonlijke ervaring mee)
   
 10. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Als we het over Tarot kaarten hebben heb je zeker een punt dat er mensen zijn die daar totaal niets mee hebben. En er zijn naar mijn idee twee manieren om daarmee om te gaan. Of je past je act aan naar waar je publiek comfortabel mee is of je zoekt een publiek wat geïnteresseerd is in wat je doet.

  Daarnaast zijn er ook genoeg vormen van readings die niets met Tarot te maken hebben maar naar buiten toe meer op psychologische principes gebaseerd lijken te zijn. Dan hebben we het over dingen als "de Cube" waar je mensen vraagt om een aantal dingen te visualiseren en aan de hand daarvan kun je ze een complete persoonlijkheidsanalyse geven.

  Uiteindelijk hebben we het dan vooral over framing. Net als dat je mentalisme een paranormaal of een psychologisch frame kan geven.

  Bijvoorbeeld iemand heeft een kaart gekozen en zonder dat hij dat weet ben je er al achter dat het een ruiten zeven is. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen:
  Het eerste wat ik me afvraag is of je voor een rode of een zwarte kaart zou gaan. Je bent iemand met een warme open houding die duidelijk houdt van gezelligheid en mensen om zich heen. In tegenstelling tot de zwarte kaarten die een wat koelere uitstraling hebben zou iemand als jij zich als eerste aangetrokken voelen tot een rode kaart. Dan is het nog de vraag of je voor een harten of een ruiten bent gegaan. Traditioneel staan de harten voor onze emotionele kant en relaties terwijl ruiten meer over de materiële kant van het leven gaan. Hoewel allebei die kanten natuurlijk belangrijk voor je zijn ben je duidelijk iemand die houdt van het goede leven. Sommige mensen kunnen prima gelukkig zijn terwijl ze hun hele leven in een tentje wonen maar voor jou denk ik dat lekker eten, drinken en luxe toch ook niet onbelangrijk zijn. Waardoor de ruiten je misschien net iets meer zouden aantrekken.

  Zo kun je met nog een paar van dit soort statements precies lijken af te lezen wat voor kaart iemand heeft gekozen, komt er nooit iets paranormaals bij kijken en dit soort reading kun je net zo goed aan een christen als aan een atheïst geven.
   
 11. Sven van de Vorstenbosch

  Sven van de Vorstenbosch Close-Up Magician

  Lid geworden:
  1 nov 2015
  Berichten:
  40
  Leuk Bevonden:
  19
  Ja maar dan gaan we toch meer naar een diepere vorm van mentalisme en niet over iets paranormaals ( ik vind je performance idee super gaaf)
  In mijn performance gebruik ik af en toe ESP kaarten ik denk dat je dat beter kunt gebruiken dan bijvoorbeeld tarot kaarten en natuurlijk een verhaal er omheen draaien maakt de truc
   
 12. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Dank je :)
  Dat zelfde idee kun je inderdaad ook prima met ESP kaarten gebruiken en dat geeft het zoals je zegt veel meer een diep psychologisch gevoel dan iets paranormaals.

  Mijn stijl van tarot kaarten lezen is ook eerder psychologisch en poëtisch te noemen dan paranormaal. Maar dat moet je de meeste mensen wel even uitleggen voor ze het begrijpen. Dus ik zou bij een normaal close-up optreden inderdaad eerder een effect met speelkaarten of ESP kaarten doen. Het grappige is dat het precies het zelfde doet als Tarot kaarten maar omdat het gebruikt maakt van hoe mensen in deze tijd de wereld zien krijg je er bijna geen weerstand tegen..
   
 13. Stapper

  Stapper Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  1.757
  Leuk Bevonden:
  653
  Juist ja, het verschil is de framing, en dat is niet bepaald een kleinigheid!
  Dat maakt voor sommige doelgroepen een verschil tussen entertainment en ernstige irritatie!
   
 14. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Geen fan zo te horen ?
   
 15. Stapper

  Stapper Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  1.757
  Leuk Bevonden:
  653
  Verkeerde conclusie.
  Zo te zien mis je de nuances ...
   
 16. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Dat zou heel goed kunnen. Kun je wat uitgebreider uitleggen wat je bedoelt?
   
 17. Stapper

  Stapper Goochelaar

  Lid geworden:
  1 jan 1970
  Berichten:
  1.757
  Leuk Bevonden:
  653
  De kaarten die je gebruikt, bepalen de framing.
  Ook het verhaal dat je verteld.

  Een framing rondom readings, tarot, paranormaal en dergelijke
  zijn voor jouw slechts de verpakking, de framing.

  Er zijn mensen die geloven wat je zegt.
  Daar valt jouw verhaal (veel te) zwaar.
  En je schrijft daar echt te luchtig over.
  Daarom onderstreepte ik de reactie van Sven:

  Sven slaat de spijker op de kop.
  Ik schrijf dit om je te helpen,
  just my two cents ....
   
  Sven van de Vorstenbosch vindt dit leuk.
 18. Matsuru

  Matsuru Goochelaar

  Lid geworden:
  10 sep 2011
  Berichten:
  62
  Leuk Bevonden:
  23
  Ah, ik snap wat je bedoelt. Je hebt zeker niet ongelijk maar er zijn wel een paar punten die ik anders zie.

  Ten eerste zie ik de Tarot niet zo zeer als iets paranormaals en claim ik ook nooit dat er iets paranormaals aan is maar zie ik het meer als een poetisch proces. (Hoewel er natuurlijk wel mensen kunnen zijn die er wel iets paranormaals in zien en daar ben ik op zich best ok mee)

  Daarnaast wil ik benadrukken dat de Tarot voor mij niet simpelweg een theatraal frame om een truc heen is wat ik zelf niet serieus neem. Dat is juist wat me er aan fascineert. Dat het iets is wat tot de wereld die Eugene Burger de magische werkelijkheid noemt behoord maar tegelijkertijd geen truc is.

  Nou hebben jullie allebei gelijk dat niet iedereen dat zal kunnen waarderen en ik denk ook zeker dat het belangrijk is om goed na te denken waar en voor wie je dit soort dingen doet.

  Wat ik ook interessant vind is dat we er als een soort sub-tekst vanuit gaan dat we het over het soort close-up performance hebben waar de meeste goochelaars voor worden ingehuurd. Terwijl we ons net zo goed zouden kunnen afvragen of er geen andere performance situaties te creëren zouden zijn waar dit soort ervaringen meer tot zijn recht zou komen en waar we het soort mensen aantrekken die hier juist interesse in hebben.
   

Deel Deze Pagina