Triumph Essay

Discussie in 'Algemeen' gestart door Rico Weeland, 16 aug 2016.

Tags:
 1. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  Geachte Goochelaars,
  Ik wil wat tijd nemen om te praten over (In mijn mening) één van de mooiste kaart effecten.
  Yes het gaat hier over Triumph, Beschreven in Stars of Magic, door Dai Vernon (The Proffesor).

  Over het laatste jaar heb ik Triumph gestudeerd uit meerdere bronnen elk met andere variaties en andere pros en cons maar uiteindelijke komt het allemaal neer op het chaos to order effect.

  -Originele Triumph,Vernon, Stars of Magic:
  Deze versie (Origineel) is prachtig, het effect is duidelijk, makkelijk te begrijpen en er is weinig informatie voor de toeschouwer om te verwerken.

  -Ultimate Topsy turvey aces, Idee van Marlo later Verbeterd door Andrew wimshurst,
  Dit is een prachtige variatie op Triumph (en mijn favoriete), Je kan de kaarten duidelijk laten zien in een omhoog-omlaag positie en er is perfecte motivatie voor de clean up die nodig is. Het nadeel is alleen wel dat het effect erg vaak neigt naar Gambling, dit hoeft echter niet omdat het al vaak heel magisch is voor de toeschouwer dat een invidu al 4 azen kan vinden uit een pak kaarten die op deze manier geschud is. Het andere is dat dit effect vaak niet persoonlijk is omdat je iemand eerder laat kijken naar wat je doet dan dat je de toeschouwer er bij betrekt door hem/haar een kaart te laten pakken.

  -Stand up triumphs.
  Er zijn meerdere mooie variaties van een stand up Triumph effect, zo hebben we ze met de truffle shuffle of met andere variaties van flase bridges. Ondanks dat de stand up Triumphs heel mooi zijn missen ze iets in de conviction er is nooit een duidelijk beeld van de kaarten die omhoog in omlaag worden geschud, je laat het wel zien en verteld het wel maar toch is er een minder visueel beeld, hierdoor moet de toeschouwer er van uitgaan dat jij echt doet wat je verteld en dit kan het effect verzwakken. Hier door voel ik dat je aan het einde van een stand-up triump iets visueels moet toevoegen, zoals de bovenste kaart die collour changed van face-up naar face-down waar het hele deck op 1 kaar top volgt.
  note: De triumph van kostya kimlat kan heel goed stand up gedaan worden en komt het dichtste in de buurt van de conviction en fairness die je kan bereiken met een stand-up triumph.

  -Darly's Triumph display, Secrets of the Puerto Rican's Gambler
  Deze versie van Triumph is prachtig, het laat echt een van de meest eerlijk mogelijke beelden zien van een chaotisch pak kaarten mogelijk, Maar het kan ook overkomen als overpoofing. Plus als het effect niet duidelijk genoeg gepresenteerd wordt dan kan deze versie van het effect erg verwarrend over komen en kan dat het effect juist weer verzwakken.

  -Rico Weeland-
   
  vriend vindt dit leuk.
 2. Marc Woods

  Marc Woods Goochelaar

  Lid geworden:
  7 feb 2004
  Berichten:
  1.787
  Leuk Bevonden:
  392
  Wat ontzettend leuk Rico dat je dit geschreven hebt! Ik heb zelf jaren lang een Triumph routine vertoont maar vanwege praktische overwegingen ben ik ermee gestopt!

  Waar moet een goede Triumph routine voor jou aan voldoen??

  Tijd om weer eens in te duiken! Bedankt
   
 3. mitch durbank

  mitch durbank Goochelaar

  Lid geworden:
  18 jun 2003
  Berichten:
  926
  Leuk Bevonden:
  240
  Ik denk dat het heel belangrijk is dat bij een Triumph dat tussen de display van chaos en het moment dat alle kaarten weer netjes liggen zo weinig mogelijk ruis zit. Ik ben momenteel bezig met een versie van Triumph van Alexander de Cova.

  Deze staat op zijn dvd Treasure volume 1 echt een hele gave, directe routine die ook praktisch is.
   
 4. Fritz met een Z

  Fritz met een Z Goochelaar

  Lid geworden:
  28 feb 2004
  Berichten:
  434
  Leuk Bevonden:
  135
  Rico, ik heb je al laten weten wat ik er van vind maar ik post hier nog maar eens.

  "Ik weet dat je graag op de tafel werkt maar je mist bijv. DaOrtiz's versie en de false shuffle van Hollingworth; deze zijn allebei in de handen.

  Cruciaal punt in de Triumph is dat de toeschouwer de gemixte situatie van de kaarten kan zien. Vernon's display of Daryl's display is niet beter dan DaOrtiz's display of zelfs doe van Kimlat's; bij Kimlat kan je namelijk het hele spel gespreid laten zien. Dat is een sterk mentale foto, iets wat DaOrtiz ook probeert met zijn versie.

  Persoonlijk vind ik Cheek to Cheek deck ook erg sterk als een Triumph maar niet erg praktisch. Zelf heb ik een versie waarbij een kaart wordt genoemd NADAT de kaarten face up en face down zijn geschud."

  Wat bedoel je met "ruis"? Tijd? Onduidelijkheid?
   
 5. mitch durbank

  mitch durbank Goochelaar

  Lid geworden:
  18 jun 2003
  Berichten:
  926
  Leuk Bevonden:
  240
  Met ruis bedoel ik veel handelingen en tijd. Dus chaos display spel dicht dan een Magic moment en spel weer open en alles zit weer goed. Ik heb versies gezien waar na de chaos display het spel dichtgaat en het dan te lang duurt dat men overgaat tot spread. Vaak ook nog met onnodige handelingen zoals het spel omdraaien als Magic moment dit zorgt in mijn beleving voor ruis.

  Ik geef zelf de voorkeur aan dat je het spel na display chaos dichtdoet en volledig stil houd of op tafel zet. Magic gesture wat het punt aangeeft wanneer de magie plaatsvind en dan uitspreiden.
   
 6. Rico Weeland

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  13
  Leuk Bevonden:
  6
  In mijn mening moet een goede triumph duidelijk zijn. De toeschouwer moet weten wat je hebt gedaan en dat het bijna onmogelijk is om de kaarten weer goed te krijgen. Ook moet er niet te veel verwarring zijn in de status van het pak kaarten, Zodra er verwarring is over hoe de kaarten nu eigenlijk zitten kan dit het effect verzwakken. De toeschouwer moet zo weinig mogelijk moeten nadenken over wat je nu hebt gedaan zodat hun al hun energie kunnen focussen op de uitkomst.

  -Rico-
  www.RicoWeeland.com
   
 7. Reynier Jonkers

  Reynier Jonkers Goochelaar

  Lid geworden:
  7 sep 2011
  Berichten:
  40
  Leuk Bevonden:
  17
  Dani Daortiz geeft op zijn DVD Reloaded een hele mooie analyse van Triumph. Want Triumph is nou echt zo'n effect waarbij goochelaars teveel kijken naar de handling, en te weinig naar de ervaring van de toeschouwer.

  Daortiz stelt dat goochelaars zich teveel bezighouden met hoe hun schudtechniek is. Het gaat er echter om dat de toeschouwer voelt dat de kaarten geschud worden. De toeschouwer moet dus echt de ' chaos ' voelen, wat bijvoorbeeld eerder zo is bij een Rosetta shuffle dan bij een zeer cleane faro-shuffle. De meest cleane schudtechniek is dus zeker niet de beste! Ik vind het zelf erg mooi wanneer de kaarten door de toeschouwer door elkaar gehusseld worden. Dan ben je echter wel aangewezen versies zoals die van Kimlat of Pit Hartling.

  Het probleem dat ikzelf met Triumph heb is dat er 2 effecten tegelijkertijd plaatsvinden. Het spel wordt op magische wijze weer gesorteerd, en vervolgens is de enige face-up kaart de kaart van de toeschouwer. Het is echter belangrijk om deze effecten 1 voor 1 door de toeschouwer te laten ervaren. Bovendien is het 'triumph' effect natuurlijk veel sterker dan het 'ik weet wat je kaart is' effect. Ik ben daarom wel benieuwd naar de versie van Fritz, waarin het gaat om een genoemde kaart en niet een gekozen kaart...
   

Deel Deze Pagina