verhaal

Discussie in 'Algemeen' gestart door tom-krooshof, 8 apr 2016.

 1. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  iedereen weet dat een goocheltruc niet alleen bestaat uit de truc zelf maar ook het verhaal er om heen. nou is mij vraag, wat moet er voor jou in een verhaal staan?

  wil je je publiek iets mee geven of niet?
  moet het grappig zijn of niet?
  moet er een diepe betekenis in zitten?
  of wil je mensen aansporen iets te gaan doen?

  Ik hoor graag jullie mening.
   
 2. Flupke

  Flupke Goochelaar

  Lid geworden:
  5 mei 2011
  Berichten:
  362
  Leuk Bevonden:
  91
  Ik werk heel veel met verhalen (ben immers ooit gestart als verteller). Een verhaal is geslaagd als mensen er zich in kunnen vinden, als ze meegesleept worden. Het kan grappig zijn of juist bloedstollend ernstig. Een diepere betekenis kan, maar hoeft niet (ik ga nu en dan naar schooltoneel kijken met mijn klas en het valt mij op dat die stukken altijd zo 'belerend' zijn... Soms mag het ook eens gewoon 'ontspannend' zijn - er moet niet altijd een boodschap in zitten, gewoon kinderen/mensen eens laten genieten...). Idem voor aansporen om iets te doen (dat is een taak voor de reclame en voor kookboeken, want die willen mensen ertoe aanzetten om iets te doen...).
  Persoonlijk werk ik ook graag op maat: wat goed is voor kleuters, vinden kinderen van 10 flauw en wat je aan kinderen van 10 vertelt, is te moeilijk voor kleuters. Op de Vlaamse tv zijn er zo van die soapseries als 'Thuis' & 'Familie' (niet echt mijn ding), maar er kijkt daar ontzettend veel volk naar, gewoon omdat het zo herkenbaar is, ze kunnen er zich in vinden.

  Een tipje nog: kijk vooraf eens wie je publiek zal zijn: speel je op een beurs met handelsingenieurs van een bepaald bedrijf, werk dan wat je vertelt uit naar die handelsingenieurs toe en gebruik info over dat bedrijf (hoeft niet veel te zijn: eens een naam gebruiken van één van de bazen, misschien kennen ze daar zelf wel een anekdote waarop je kan inspelen, ...). Mensen houden daarvan.

  En, en plus, een verhaal moet natuurlijk niet altijd... Sommige trucs breng je zelfs volledig stil of op muziek, soms vertelt je personage meer dan genoeg. Er is nog veel meer dan alleen 'de truc/techniek' of alleen 'het verhaal' (je hebt ook het personage, de muziek, het decor, ...). Het totaalplaatje moet kloppen (zo heb ik het voor ogen).
   
  tom-krooshof vindt dit leuk.
 3. tom-krooshof

  tom-krooshof goochelaar

  Lid geworden:
  17 jan 2016
  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  17
  mooi beschreven!
   
 4. Ruben Goossens

  Ruben Goossens Goochelaar

  Lid geworden:
  9 mrt 2016
  Berichten:
  25
  Leuk Bevonden:
  2
  Ik kan volledig akkoord gaan met wat @Flupke zegt!
  Ik heb zelf heel weinig ervaring met optreden, maar als vrienden iets vragen om te doen probeer ik er toch ook vaak een verhaal aan te breien.
  Ik ben van nature ook redelijk nonchalant in mijn trucks. Niet dat ik ze slecht afwerk natuurlijk! Maar het past gewoon beter bij mijn persoonlijkheid als ik iets breng. Dit wil vooral zeggen dat ik alles heel natuurlijk wil laten lijken, ondanks het lijkt alsof je heel veel moeite doet. Of gewoon alsof je er niets voor doet. Met jongeren werkt dit vaak goed (of zo heb ik toch bij mijn neefje gemerkt).

  Maar het is inderdaad belangrijk om een verhaal te gebruiken. Niet alleen om aandacht wat af te leiden, maar je truck kan een heel andere dimensie krijgen als je een goed verhaal vertelt. Plus het blijft vaker hangen achteraf.
   

Deel Deze Pagina