zwart werkers in de goochelwereld/discusie

Discussie in 'Algemeen' gestart door RVD*magic*, 16 nov 2003.

 1. RVD*magic*

  RVD*magic* Goochelaar

  Lid geworden:
  15 jun 2003
  Berichten:
  572
  Leuk Bevonden:
  0
  citaat van Ronald Ràvel:
  Daarnaast valt het zwartwerken door table magicians wel mee.
  In de meeste gevallen wordt er gewerkt via een buro en de ge
  renomeerde buro's werken niet zwart (heeft n.l. geen zin. De
  klanten, meest bedrijven, kunnen e.e.a. als kostenpost op- voeren)

  Zwartwerken vindt juist veel plaats bij de kinderpartijtjes
  bij particulieren.


  soms moet je het wel zwart doen wand als je weet wat die renomeerde buro`s in hun eigen zak stoppen daar kan je een hele mooie auto van rijden
  Steek ik liever in mijn eigen zak
  en is niks mis mee als sommige voor hun hobby goochelen bij particulieren en daar iets voor krijgen voor hun onkosten
  vraag me af heb jij je nooit laten knippen door een thuis kapper of je tuin hebt laten doen door een klusjes man
  als bv een moeder een goochelaar wilt laten komen voor het feetsje van een kind en ze moet het hebben van zo een buro is het niet echt meer betaald baar voor zo een iemand
  logisch dat ze het dan zoekt bij een hobbynist
  rob
  rob
   
 2. Jos

  Jos Goochelaar

  Lid geworden:
  13 sep 2003
  Berichten:
  70
  Leuk Bevonden:
  0
  Bn het volkomen met je eens rvd. als mijn buurvrouw vraagt of ik wat wil goochelen op de verjaardag van haar zoontje doe ik dat. zwart werken bestaat al zo lang en zal ook altijd blijven.
   
 3. Robert de Vries

  Robert de Vries Goochelaar

  Lid geworden:
  15 jun 2003
  Berichten:
  121
  Leuk Bevonden:
  0
  er wordt altijd veel ophef gemaakt over het feit dat bureaus geld aan ons verdienen. Maar als je goed nadenkt is dit heel logisch. Bureaus creeren voor ons een markt om op te kunnen treden. Dus als je voor een bureau werkt is het heel normaal dat ze dan geld boven op jouw gage leggen.
  Zodra je als professioneel goochelaar de markt ingaat ben je ook gewoon een product.
   
 4. RVD*magic*

  RVD*magic* Goochelaar

  Lid geworden:
  15 jun 2003
  Berichten:
  572
  Leuk Bevonden:
  0
  voeg ze even samen aub u berichten leest even makkelijker
  is een sugestie geen moeten
  staan er nu 4 onder elkaar
  rob
   
 5. Mister Magic

  Mister Magic Goochelaar

  Lid geworden:
  15 jun 2003
  Berichten:
  625
  Leuk Bevonden:
  10
  volgens mij is de discussie een verkeerde weg ingeslagen. Het gaat er niet meer om of je zwart mag werken maar over de gage van buro's.

  Ook wanneer je niet voor een buro werkt moet je alles correct afwerken. Bij elk optreden wat ik doe worden sociale lasten en belastingen afgedragen. Dit ben je ook verplicht om te doen! Natuurlijk praat ik niet over die 15 euro die sommige vragen voor een optreden. dit kan gewoon vallen onder on- en reiskostenvergoeding. Zodra je echter serieus gaat optreden en een produkt op de markt zet. kan het niet zwart.

  Wat de buro's betreft het volgende. Ook ik werk vaker voor buro's en vind dat er wel een sleutel voor zou mogen zijn wat ze vragen. zelf zou ik laatst worden weggezet voor een veel hogere prijs dan wat reeel was. hierover ga ik dan wel met ze in gesprek. Toen het erop aankwam dat we er niet uit zouden komen heb ik aangegeven de contracten niet te sturen. uiteindelijk gingen ze dan toch overstag.

  Je kunt namelijk ook als artiest je eigen optreden een bepaald bedrag waard vinden. wanneer je dan te hoog wordt weggezet kun je daar zelf een vervelend gevoel bij krijgen
   
 6. Ook wanneer je niet voor een buro werkt moet je alles correct afwerken. Bij elk optreden wat ik doe worden sociale lasten en belastingen afgedragen. Dit ben je ook verplicht om te doen! Natuurlijk praat ik niet over die 15 euro die sommige vragen voor een optreden. dit kan gewoon vallen onder on- en reiskostenvergoeding. Zodra je echter serieus gaat optreden en een produkt op de markt zet. kan het niet zwart.  Is het niet makkelijker om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als kleine zelfstandige? Zwart werken is dan niet van toepassing en je kunt de kleine bijdragen als onkosten wegschrijven. Het verpesten van de markt blijft dan achterwege, hoewel er toch altijd charlatans aan het werk zijn maar die kun je nooit helemaal uitbannen. Ik denk dat iedere bedrijfstak daar wel mee te maken heeft.
  En de keuze om voor een bureau te werken maak je zelf. Het hoeft niet en moeten is dwang. Als jij je eigen optredens kunt regelen dan lijkt me dat perfekt. Een gulden middenweg vinden is zeker ook een optie. Dus EN je iegen optredens regelen EN werken voor een bureau.

  Dit is mijn uitspraak en daar zullen jullie het mee moeten doen.

  Jeroen
   
 7. Mister Magic

  Mister Magic Goochelaar

  Lid geworden:
  15 jun 2003
  Berichten:
  625
  Leuk Bevonden:
  10
  Dit is mijn uitspraak en daar zullen jullie het mee moeten doen.  Jeroen

  nu weet ik waar ik jou van ken. jij bent de rijdende rechter!!!!

  Jeroen, ik werk als zelfstandige. Ik regel mijn eigen contracten. De ene keer met een buro de andere keer voor mijzelf. Beide keren is het echter zo wit als het maar zijn kan. Het verschil van de klant zit hem dan ook niet in de belastingen maar in de vergoeding die het buro rekent.
   
 8. Ja inderdaad. De klant zal meestal meer betalen als je voor een bureau werkt. Een bureau moet ook bestaan dus dat is logisch. Als je voor je klant interessant wil blijven, en het zijn dan vooral de klanten met een klein budget, dan is het makkelijker om rechtstreeks zaken te doen.
  Dan kan het wel zijn dat een aantal goochelaars het toch zwart doen. Lijkt me geen goed idee. Maar ja wie ben ik...

  Jeroen
   
 9. Mister Magic

  Mister Magic Goochelaar

  Lid geworden:
  15 jun 2003
  Berichten:
  625
  Leuk Bevonden:
  10
  citaat van Jeroen van Gorp: Ja inderdaad. De klant zal meestal meer betalen als je voor een bureau werkt. Een bureau moet ook bestaan dus dat is logisch. Als je voor je klant interessant wil blijven, en het zijn dan vooral de klanten met een klein budget, dan is het makkelijker om rechtstreeks zaken te doen.

  Dan kan het wel zijn dat een aantal goochelaars het toch zwart doen. Lijkt me geen goed idee. Maar ja wie ben ik...  Jeroen

  de rijdende rechter toch!
   
 10. peter vogel

  peter vogel Goochelaar

  Lid geworden:
  6 jul 2003
  Berichten:
  445
  Leuk Bevonden:
  54
  Zelfstandig werken klinkt mooier dan het is .Het heeft alleen zin als je genoeg optredens hebt.Je kosten zijn veel hoger (verzekering,boekhouder) stel dat je arbeidsongeschikt raakt en je bent niet verzekert dan moet je eerst je eigen huis op eten.Het tweede probleem is de belasting omdat de belasting pas naderhand wordt afgerekent
  moet je heel sterk in je schoenen staan met het geld dat binnen komt niet uit te geven.Je belasting aanslag komt nooit alleen.Ik persoonlijk denk wanneer je meer dan 80 shows draait tegen een goede gage dan kan er aan gaan denken om zelfstandig te worden anders laat je door een goed bedrijf verloonen.
   
 11. Ik zou ook liever voor een bureau werken, als ze me willen hebben natuurlijk, want ik houd ook niet van allerlei rompslomp. Ik vraag me wel af wat je doet als mensen je rechtstreeks benaderen? Verwijs je ze door naar het bureau of regel je zelf iets?

  Jeroen
   
 12. RVD*magic*

  RVD*magic* Goochelaar

  Lid geworden:
  15 jun 2003
  Berichten:
  572
  Leuk Bevonden:
  0
  hier kan ravel mooi antwoord opgeven
  en heb ik meteen een extra vraag voor hem
  moet je nog auditie doen bij jou buro vorr dat je iemand in je bestand opneemt
  rob
   
 13. Misschien dan even een off-topic vraagje maar wanner hebben jullie besloten om professioneel door te gaan? In dat stadium ben ik overigens nog lang niet. Maar ik kan me indenken dat die vraag op een moment kan komen. Vertel jullie ervaringen.

  Jeroen
   
 14. Ja de woordkeuze was niet zo goed. Het is echter wel leuk om te weten hoe iemand met zijn/haar hobby cq beroep omgaat en dat mensen toch de stap nemen om van hun hobby hun beroep te maken. Lijkt mij geen makkelijke beslissing. En parttime is natuurlijk ook een leuke optie mits het goed te combineren valt.

  Jeroen
   
 15. Imperistan

  Imperistan Leek

  Lid geworden:
  17 jun 2003
  Berichten:
  711
  Leuk Bevonden:
  0
  citaat van Eddy Smit: Tja wat is professioneel. Ik heb er altijd een zeer goede baan naast gehad. En gelukkig maar. Daardoor goed verzekerd en op het eind van mijn carriere geen ravels aan mijn broek.Eddy Smit.
  Je zult Ronald Ravel maar aan je broek hebben met zijn familieleden! :-D
   
 16. sander

  sander Goochelaar

  Lid geworden:
  13 aug 2003
  Berichten:
  222
  Leuk Bevonden:
  11
  Wil me ook aansluiten bij eerder gemaakte opmerkingen.
  Het is volstrekt de normaalste zaak van de wereld dat zo'n bureau die gage 2 a 3 keer over de kop laat gaan.
  Als je voor een uitzendbureau of detacheringsbureau werkt gebeurt dat ook.

  tevens is het gewenst dat je, op het moment dat je optreedt voor zo'n bureau, geen eigen visitekaartjes o.i.d. afgeeft, maar geinteresseerden ook weer doorverwijst naar dat bureau.

  Ik kan me overigens een optreden voor een bureau herinneren, dat de klant mij na afloop kontant betaalde en dat ik vervolgens een x bedrag naar dat bureau moest overmaken. Vond ik ook wel apart.
   

Deel Deze Pagina