Zweten/ Transpiratie

Discussie in 'Algemeen' gestart door CAJARI, 1 nov 2005.

 1. CAJARI

  CAJARI Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jun 2003
  Berichten:
  1.635
  Leuk Bevonden:
  71
  Een veel voorkomende klacht onder artiesten is overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genaamd. Zweten is nodig voor het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Zweten verlaagt de lichaamstemperatuur, om deze op 37 C te houden

  Overmatig zweten kan behalve lichamelijke klachten ook psychische factoren hebben.

  Veel mensen hebben er last van, maar als je artiest bent, wordt het natuurlijk extra vervelend. Je zal maar ‘leeglopend’ moeten tabelhoppen, of op de bühne staan.

  Vaak is het erfelijk, en is bijna niets aan te doen. Juist dan kan het een psychologische reactie los maken. Men denkt dan vaak, “als ik maar niet te veel transpireer, en wat zal men wel niet denken”.

  Juist deze gedachte maakt dat men nog meer gaat zweten. Voor de goede orde ik bedoel dus artiesten, die hun act voor 100% beheersen, en die daarom niet zouden hoeven te transpireren.

  Er zijn professionele artiesten, zoals bijvoorbeeld Froger, Jolink, en vroeger Hazes om er maar enkele te noemen, die soms letterlijk leeg lopen (liepen.)

  De meeste artiesten grijpen soms naar alcohol, of kalmering tabletten. Alcohol is daarbij een paardenmiddel, waardoor men meestal nog meer gaat zweten.

  En van beide moet men steeds meer nemen om het euvel een beetje hanteerbaar te houden.

  Als men een goocheloptreden goed heeft voorbereid, en alles tiptop in orde is, laat dan alles zo rustig mogelijk over je heen komen. Een goede ontspanningstechniek kan wonderen doen, en een goede vochtigheidbestrijding is soms Sesquichloorhydraat van aluminium.
   
 2. didge

  didge Goochelaar

  Lid geworden:
  23 jun 2003
  Berichten:
  715
  Leuk Bevonden:
  155
  De informatie is feitelijk onjuist.

  Er zijn twee soorten van Hipohydrosis.
  Sympathische Hipohydrosis( ongestuurd en incidenteel) en sekundaire Hipohydrosis ( als permante storing en ziektebeeld).

  Sekundaire Hipohydrosis kan behandeld worden door verschillende methoden waarvan Pschychotherapie een onderdeel kan zijn. Ook Ionophorese(behandelingen met zoutoplossingen) is vaak succesvol. Doorgaans gaat het om een juiste combinatie van behandelingen.

  Synpathische Hipohydrosis kan alleen maar behandeld worden als je het causaal(oorzakelijk) verband weet vast te stellen.
  Behandeling is dan dus de oorzaak proberen weg te nemen.
  Het kan dus zijn dat ontspanning kan helpen maar vaak liggen de oorzaken veel dieper en complexer.
  De selfullfilling prophecy van " als ik maar niet ga zweten" is een oppervlakkige analyse die deze verstoring van het lichaam geen recht doet.

  Sesquichloorhydraat reguleert alleen maar de kleine zweetklieren en is dus een grof middel dat lang niet in alle gevallen werkt.

  Als sportwetenschapper heb ik regelmatig te maken met dit ziektebeeld in relatie tot prestatiesport en omdat ik er geen wetenschappelijk artikel van wil maken zal ik er verder niet op in gaan.
  Maar ik wil wel toucheren dat ik informatie over een ziektebeeld zorgvuldig vind als je werkelijk weet waar je het over hebt.
  Het grofweg gebruiken van Sesquichloorhydraat of het bestrijden door ontspanningen kan in sommige gevallen effect hebben maar wat doe je als het niet helpt en je dieper in de ptu raakt omdat je nu helemaal niet meer weet hoe je dit moet oplossen!

  Raadpleeg dus altijd een arts in dit soort gevallen.

  Ik wens jullie allemaal een " dry performance ".

  Didge
   
 3. Arjan van Vembde

  Arjan van Vembde Goochelaar

  Lid geworden:
  17 jun 2003
  Berichten:
  912
  Leuk Bevonden:
  21
  Interessant Didge!
  Dank voor de kritische noot en bijdrage.

  :)

  Arjan
   
 4. Michel van Grinsven

  Lid geworden:
  3 aug 2005
  Berichten:
  1.194
  Leuk Bevonden:
  62
  Ik heb een mobiel stoomapparaat.
  Als ik heb gewerkt, hang ik mijn kleding er in en na een half uur is de boel weer geurtjes vrij en kreukvrij.
  Het helpt niet tegen transpireren natuurlijk, maar wel helpt het de gevolgen voor de kleding te verdoezelen.

  /www.kelkoo.nl/b/a/ss_pret_a_porter_whirlpool.html>KLIK HIER voor een plaatje en informatie over het apparaat.
   
 5. CAJARI

  CAJARI Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jun 2003
  Berichten:
  1.635
  Leuk Bevonden:
  71
  Het bericht dat ik gepost heb over overmatig zweten was bedoeld voor artiesten (Goochelaars) die daar mee te maken hebben.

  Ik wou eerst het woord hyperhidrosis niet eens gebruiken, maar heb dit in mijn aanhef toch maar gedaan, om een handvat voor mijn item te hebben.

  Ik heb het verder eenvoudig, en zo begrijpelijk mogelijk proberen te houden. De essentie was dat artiesten vaak met het euvel van overmatig transpireren te maken hebben, en hoe men daar eventueel mee om kan gaan.

  Mijn item is dus niet onjuist, alleen heb ik geen uitgebreide medische uiteenzetting van de hele materie gegeven.
   
 6. CAJARI

  CAJARI Goochelaar

  Lid geworden:
  19 jun 2003
  Berichten:
  1.635
  Leuk Bevonden:
  71
  Michel,

  Ik bedoelde niet de geur van transpiratie, maar het transpireren zelf tijdens een optreden. Ik denk dat het goed laten uitluchten van het goochelkostuum meestal ook al voldoende is.
   
 7. Michel van Grinsven

  Lid geworden:
  3 aug 2005
  Berichten:
  1.194
  Leuk Bevonden:
  62
  weet ik, dat je dat niet bedoelde, maar het sloot er zo mooi op aan.
   

Deel Deze Pagina